maria-gabriel_lilana-pavlova
На снимката: Мария Габриел /ляво/ и Лиляна Павлова

Мария Габриел се отказва от депутатското си място в европарламента (ЕП), за да остане еврокомисар. Така евродепутат става Лиляна Павлова, която е седма в листата на ГЕРБ.

Пред БТВ Габриел уточни, че решението ѝ е съгласувано с премиера Бойко Борисов, който е одобрил идеята.

Тя обясни, че ще остане на поста си до избора за новите еврокомисари след около 5-6 месеца и допълни, че поема риска да не бъде избрана отново.

Припомняме, че ГЕРБ изгуби един мандат в ЕП за сметка на ВМРО, които вкараха втори евродепутат в лицето на Андрей Слабаков. Така бившият регионален министър Лиляна Павлова, остана извън европарламента. По-рано тя коментира решението на Габриел.

Не мисля, че решението на Габриел да се откаже от депутатското си място в ЕП е жест – напротив, това е изключително прагматично решение.-това заяви пред БНТ Лиляна Павлова и допълни- Не ми достигнаха 3 000 гласа, за да вляза сега в ЕП, но има ли значение в коя минута влизаш в мача – дали в първата, или в десетата – важно е мачът да се играе. В политиката съм от над 10 години и изборите сега бяха важни със своите преференции, защото така хората могат да изразят своите симпатии за труда, който си положил през тези десет години.

Сега Мария Габриел трябва да подаде заявление за напускане на Европейския парламент. Случаят й е по-различен от този на напусналите вече Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски от ДПС, защото те се отказаха от местата си преди имената им да бъдат обявени официално.

Габриел събра най-сериозния преференциален вот и зае първата позиция от депутатите на ГЕРБ за ЕП.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук