Мария Габриел и Урсула фон дер Лайен
Източник на снимката: Министерски съвет

Продължава визитата на вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел в Брюксел. Сред обсъжданите теми по време на посещението е изборът на новия български еврокомисар и приемането на България в Шенген и еврозоната.

Днес се очаква Габриел да се срещне с върховния представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел, със заместник-председателите на Европейската комисия и еврокомисарите по транспорта, вътрешния пазар и финансовите услуги.

Снощи Габриел се срещна с председателя на ЕК. Урсула фон дер Лайен поздрави Мария Габриел по повод встъпването й в длъжност като вицепремиер и министър на външните работи в редовно избраното правителство и й пожела успех в изпълнението на новите ангажименти. Българският заместник министър-председател запозна Фон дер Лайен с приоритетите на кабинета.

В разговора беше дискутирана темата за присъединяването на България към Шенген, която остава ключова за страната ни. Габриел благодари на Урсула фон дер Лайен за подкрепата от страна на Европейската комисия по тази важна тема.

Във фокуса на срещата бяха и предизвикателствата пред България, свързани с напредъка по изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост. Мария Габриел потвърди пред председателя на ЕК и ангажимента на правителството да продължи активната работа по всички задачи по присъединяването към еврозоната.

В края на срещата Мария Габриел и Урсула фон дер Лайен се обединиха около солидарността и единството на Европейския съюз във връзка с подкрепата за Украйна.

Още новини от Европа – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук