Отбелязваме Световния ден на бежанеца
Снимка: БТА

На 20-ти юни отбелязваме Световния ден на бежанеца в израз на съпричастност и солидарност със съдбата на милиони хора, принудени да напуснат родината си поради конфликти и преследване. Над 110 милиона души по света са напуснали домовете си поради конфликти и преследване, отбелязват от Представителството на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) в България на своя сайт.

Световният ден на бежанеца се отбелязва от 2001 г. Това става с резолюция на Общото събрание на ООН от 4 декември 2000 г. по повод 50-годишнината от подписването на 28 юли 1951 г. на Конвенцията за статута на бежанците, влязла в сила на 22 април 1954 г. На същата дата от 1975 г. до 2000 г. с резолюция на Организацията за африканско единство (от 9 юли 2002 – Африкански съюз) се е отбелязвал Денят на африканските бежанци.

Турция, с 3,6 млн. мигранти, е на първо място в света сред държавите с най-многочислена мигрантска общност. След Турция се нареждат Иран с 3,4 млн., Колумбия – 2,5 млн., и Германия с 2,1 млн. мигранти и бежанци, нуждаещи се от международна закрила. Това показва доклад на Върховния комисариат на ООН за бежанците на тема „Глобални тенденции при принудителното разселване 2022“.

Според публикуваните на 14 юни данни, броят на принудително разселените лица през 2022 г. е достигнал 108,4 милиона души. Това е с близо 19 милиона повече в сравнение с 2021 г. Около 62,5 милиона от тях са вътрешно разселени лица. 35,3 милиона са мигранти, 5,4 милиона бежанци, търсещи убежище, а 5,2 милиона – лица, нуждаещи се от международна закрила.

Според същия доклад най-много мигранти идват от Сирия – общо 6,5 млн. души. Следват тези от Украйна – 5,7 милиона и Афганистан – 5,7 милиона. В доклада се посочва още, че 40 процента от принудително разселените са деца.

НДК ще светне в синьо за Световния ден на бежанеца

Националният дворец на културата, НДК, в София ще бъде осветен в синьо тази вечер по случай Световния ден на бежанеца. Инициативата е на Върховния комисариат на ООН за бежанците.

Тазгодишната тема на Световния ден е: „Надежда далеч от дома“ – свят, в който бежанците пълноценно участват в обществото ни.

Източник: БТА/БНР

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук