Мария Габриел
Мария Габриел. Снимка: скрийншот Нова ТВ.

Ролята на Алексей Петров за коалицията е абсолютно никаква. Това са инсинуации, заяви по Нова ТВ вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

Много би ми се искало хората, които говорят за „стъкмяване”, да не трупат политически актив с тези твърдения. Преговорите за съставянето на това правителство се случиха пред очите на българите. Мисля, че досега не е използван по-прозрачен и открит начин. Имаме основание да кажем, че кабинетът работи, дава стабилност и това явно не се харесва на всеки”, поясни Габриел.

И допълни, че очаква президентът да приеме оставката на главния секретар на МВР.

Вчера Румен Радев попита каква е била ролята на Алексей Петров в „стъкмяването на коалицията“, какви ангажименти са поемани към него, „какви високи постове в държавата са му обещавани, от кого и при какви условия”.

Габриел отрече да е имало покани към Петров за пост в политиката. „Там, където е имало смяна на имена, това е направено от парламентарните групи, които подкрепят правителството”, твърди вицепремиерът и бъдещ премиер на страната.

През последните два месеца България излезе от международната изолация, в която беше изпаднала последните две години. Страната ни ясно утвърди евроатлантическия си път. България има приет бюджет. Работим за спасяване на европейски средства, свързани с плана за възстановяване”, поясни Мария Габриел.

„Уважавам президентската институция и смятам, че България в момента може само да спечели, ако наистина сме обединени. Защото повече от всякога България е част от процес, в който в целия свят се случват изключително интензивни неща. Не трябва да изоставаме. Трябва да кажа, че диалог с президентската институция аз лично имам и за мен той е много важен”, обясни Мария Габриел.

Тя уточни, че за момента няма информация дали Пепи Еврото е починал. „Очакваме отговор от Генералното ни консулство в Дубай. В момента, в който го получим, той ще бъде публичен”, каза още вицепремиерът.

За шпионския скандал с тримата българи във Великобритания (единият от които – Бисер Джамбазов – се оказа член на БСП, получил партийната си книжка лично от Сергей Станишев, б.р.), Мария Габриел коментира:

„С Великобритания сме добри партньори. Сигурността е наша обща тема и оценявам положително това, че компетентните служби и власти в България са били в течение на разследването още от самото начало”, коментира Мария Габриел.

Тя увери, че всички криминални престъпления, които се случиха напоследък в България няма да ни отдалечат от Шенген.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук