мобилни телефони yettel
Снимката е илюстративна

Българският еврокомисар по цифрова икономика и общество Мария Габриел ще представи пътна карта за намаляване на таксите за роуминг в страните от Западните Балкани по време на конференция на Групата на ЕНП, организирана от евродепутатите Андрей Ковачев и Ливиа Ярока.

Европейска перспектива и свързаност на Западните Балкани (Албания, Босна и Херцеговина, Република Македония, Черна гора, Сърбия, Косово) е един от приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС.

По време на своето председателство България иска да постигне видими резултати в осигуряването на свързаност със Западните Балкани – във въздушната, транспортната, цифровата, както и в образователната сфери.

Намаляването на цените на мобилния роуминг е една от тези конкретни стъпки. Сега таксите за разговори с чужбина са изключително високи.

Например един български абонат, който е в съседна Република Македония, може да плати около 15 евро на мегабайт мобилен интернет и около 3 евро на минута за разговор.

Представители на Европейската комисия се срещнаха в Брюксел с представители на телекомуникационните компании в Западните Балкани, за да обсъдят начините за намаляване на таксите за роуминг.

Въпреки че фирмите са търговски организации, те могат да проучат различни варианти, например доброволни търговски споразумения между тях.

Във вторник ще стане ясно какви са последните събития в тази област и какво остава да бъде направено.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук