Смятам да въведа нов тип програма „Еразъм“ – „Зелен Еразъм“, където ще бъде насърчавана отново екологосъобразността – понякога дори и с много малки примери – по време на семинари и конференции да не се използва пластмаса. Но тук ще остана отворена и към бъдещи идеи.

Това каза еврокомисарят Мария Габриел в проведено интервю с доц. Антоний Гълъбов като част от проекта „Времето на Европа“, реализиран от департамента „Политически науки“ към Нов български университет.

В интервюто Габриел коментира и друга важна програма на ЕС за научни изследвания и младежка мобилност – „Хоризонт 2020“

В рамките на програма „Хоризонт Европа“  обаче за мен е много важно и това ще бъде един от основните приоритети, с националните стратегии, с нашите мерки, да преодолеем различието между държавите членки по отношение на науката и иновациите.

5,6% от средствата на „Хоризонт Европа“ са за 13-те последно влезли в ЕС държави членки, включително и България, а всички останали средства са разпределени между 15 държави, посочи Габриел.

„Не вярвам, че Европа може да бъде лидер в наука и иновации, ако те не са разпределени равномерно във всяка една от териториите и не бъде даден шанс на всяка една от държавите членки да покаже своя потенциал.“

Цялото интервю може да видите във видео материала.

Припомняме, че ДЕБАТИ.бг е медиен партньор на проекта „Времето на Европа“, реализиран от департамент „Политически науки“ към Нов български университет, чиято цел е да предизвика дискусия между различни експерти по отношение на съобщението на Европейската комисия от 27-и май – „Следващо поколение ЕС”.

В рамките на 7 седмици ДЕБАТИ.бг ще публикува по 2 материала всяка седмица, като първият от тях е интервю с еврокомисаря Мария Габриел.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!