Русия
На снимката: Говорителят на министерството на външните работи на Русия Мария Захарова

Към чуждестранните фигури, които публикуват предварително подготвени коментари – спазвайте международното право, не нарушавайте националното законодателство на суверенни държави и решавайте проблеми в собствената си страна. Това призова говорителят на външното министерство на Русия Мария Захарова.

Публикацията й в социалната мрежа Фейсбук идва след острите реакции на редица правителсва и правозащитни организации към задържането на опозиционера Алексей Навални при кацането на летище Шереметиево от Германия.

СМИ: «Г-на Навального следует немедленно освободить, а виновных в возмутительном покушении на его жизнь привлечь к…

Публикувахте от Maria Zakharova в Неделя, 17 януари 2021 г.

Първи реакции имаше от Съединените щати, Европейският съюз, няколко правителства на ЕС сред които Литва, Латвия и Естони, Канада, дипломати и правозащитници, които пискаха санкции срещу Москва. Правозащитни групи като Амнести интернешънъл заявиха, че руските власти водят „безмилостна кампания“, за да заглушат дисидентите.

В последните часове има и реакция от страна на съветът на ООН по правата на човека. „Ние сме силно обезпокоени от задържането на Алексей Навални и призоваваме да бъде освободен незабавно и да се спазват правата му в съответствие с правовите норми“, се казва в заявлението, публикувано в микроблога на Съвета.

Полицията в Русия задържа вчера Алексей Навални веднага след като кацна на летище Шереметиево в Москва. Навални се прибра в Русия след няколкомесечно лечение в Германия след опит бъде отровен.

Алексей Навални има две условни присъди: по пет години по делата “Кировлес” и “Ив Роше”. Първият случай е свързан с обвинения за присвояване на повече от 16 милиона рубли, вторият – с кражба на над 30 милиона рубли.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!