Марин льо Пен, Путин

Марин Льо Пен, която отива на президентския балотаж на 24 април, подкрепя „стратегическото сближаване“ между НАТО и Русия. Лидерката на партията „Национален фронт” каза, че ако бъде избрана, възнамерява да предложи на НАТО стратегическо сближаване с Русия след края на конфликта в Украйна.

„Когато военните действия приключат, ще предложа стратегическо сближаване между НАТО и Русия“, изтъкна Льо Пен. Тя добави, че ключовите принципи на външната й политика ще бъдат „независимост, равноотдалеченост и постоянство“, обяви претендентката за президентския пост на пресконференция в Париж.

Марин Льо Пен заяви още, че ако спечели президентския вот, възнамерява да изтегли Франция от обединеното военно командване на НАТО. „Искам Франция да напусне обединеното военно командване на НАТО. Никога няма да се съглася, че нашите войски са подчинени на командването на НАТО или на европейското командване. Франция трябва да се върне към статута в алианса, който имаше от 1966 до 2009 г.“, подчерта Льо Пен. Тя добави, че все пак ще се придържа към ключовия член 5 на НАТО ЗА взаимната защита.

Освен това съперничката на Макрон изтъкна, че не иска излизането на страната от ЕС, а ще се стреми да го реформира отвътре. Марин льо Пен е известна с близките си връзки с Москва. Въпреки това в началото на инвазията в Украйнакрайно дясната френска партия се присъедини към мнозинството в Западна Европа и осъди действията на Русия.

„Никаква причина не може да оправдае започването на военна операция срещу Украйна от страна на Русия, която разрушава равновесието на мира в Европа – това трябва да бъде осъдено недвусмислено“, пише лидерът на Националния митинг (RN) в съобщение за медиите.

Сега обаче Марин льо Пен явно е твърдо решена в седмицата преди балотажа да заложи на близостта си с Русия.

Още новини от Европа – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук