Сана Марин
На снимката: Магдалена Андерсон и Сана Марин

Финландският министър-председател Сана Марин заяви, че страната ѝ ще реши дали да подаде молба за присъединяване към НАТО „до седмици“. На съвместна пресконференция с министър-председателя на Швеция тя заяви, че не вижда причина за отлагане на решението.

Коментарите й съвпаднаха с доклад до финландския парламент, в който се казва, че членството в блока може да доведе до „увеличаване на напрежението по границата между Финландия и Русия“.

През последните седмици Москва предупреди Финландия и Швеция да не се присъединяват към НАТО.

Финландия и Швеция са военно необвързани, но нахлуването на Русия в Украйна предизвика нарастваща обществена подкрепа за членство в западния отбранителен съюз. Шведският лидер Магдалена Андерсон заяви пред репортери, че се извършва същият „много сериозен анализ“ като във Финландия и тя не вижда смисъл да го отлага.

Шведският вестник „Svenska Dagbladet“ съобщи в сряда, че Андерсон се стреми да подаде молба за членство навреме за срещата на върха на НАТО в края на юни.

Финландия има обща граница с Русия с дължина 1340 км и говорителят на Кремъл Дмитрий Песков подчерта, че ако кандидатурата за членство в НАТО продължи, Москва ще трябва да „възстанови баланса на ситуацията“ със собствени мерки.

„Няма да дам някакъв график кога ще вземем решенията си, но мисля, че това ще стане доста бързо“, каза Марин. Тя изтъкна, че членството в НАТО предлага на Финландия гаранцията за сигурност по член пети, според който нападение срещу един член се разглежда като нападение срещу всички.

Докато двамата лидери се срещаха в Стокхолм, в Хелзинки започна прегледът на сигурността на Финландия. Министърът на външните работи Пекка Хаависто заяви, че войната в Русия е променила средата за сигурност в Европа и е наложила преразглеждане на финландската отбранителна политика.

Още новини от Европа – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук