Маринела Николова
На снимката: Маринела Николова - кмет на Община Козлодуй

Маринела Николова е родом от Козлодуй. Завършила е с отличие магистратура по „Счетоводство и контрол” в Стопанската академия „Д. А. Ценов” – Свищов. Втората й специалност е „Икономическа педагогика”, a третата е „Валутен и митнически контрол”. Има следдипломна квалификация „Банков, валутен, митнически и данъчен контрол”. В момента изучава втора магистратура „Индустриален мениджмънт на предприятието”. Има над 22 години управленски опит. Била е дългогодишен ръководител на Районна пощенска станция – Козлодуй и директор на дирекция „Бюро по труда” в гр. Козлодуй. Под нейно ръководство институцията печели първа награда от Министерство на труда и социалната политика и Агенцията по заетостта в категория „Малко ДБТ” за най-добра реализация на цялостната дейност за 2013 година. Става кмет на община Козлодуй на 25 октомври 2015 г., а през 2019-та година с мнозинство (над 74%) е избрана за втори мандат. За шест години като кмет печели редица награди

Козлодуй е определян като Атомната столица на България. Работи ли общината в сътрудничество с АЕЦ „Козлодуй за подобряване на инфраструктурата и градската среда? 

Радвам се, че мога да споделя, че с „АЕЦ Козлодуй” ЕАД работим изключително ползотворно по голяма част от дейностите за подобряване на инфраструктурата и градската среда в община Козлодуй. За последните близо 6 години, както в града, така и в населените места, се реализираха редица големи и малки проекти в полза на жителите на общината. От 2016 г. насам всяка година АЕЦ „Козлодуй” осигурява 350 000 лв., необходими за подмяна на уличното осветление в селата. До края на 2020 г. са доставени и монтирани общо 2 185 бр. осветителна тела.

АЕЦ „Козлодуй” ни подкрепя и за изграждането на система за цялостно видеонаблюдение на територията на община Козлодуй. Имаме монтирани 225 броя камери. Изградени са два центъра за наблюдение: един – в административната сграда на Община Козлодуй, и един – в РУ – Козлодуй. Предстои развитие на функционалностите на системата и развитие на капацитета на мониторинг центровете, както и монтиране и присъединяване на нови камери. През 2018 г. със средства от централата бяха реновирани дворовете на две детски градини (ДГ „Мир” и ДГ „Радост”, гр. Козлодуй.). През 2022 г. предстои ремонт на ДГ „Слънчице”, гр. Козлодуй, който ще осъществим със средства, осигурени от АЕЦ „Козлодуй”, в размер на 350 000 лв.

Съвместно организираме и провеждаме редица културни и спортни събития, младежки инициативи. С ръководството обсъждаме и нови, бъдещи проекти. Целта ни е една – община Козлодуй да стане още по-добро място за живеене, със съвременна визия и удобства за гражданите.

Има ли миграция на млади хора и семейства, които откриват Козлодуй като желания град за живот и развитие и какво ги привлича?

С моя екип се стремим да създадем максимално добри условия за привличане и задържане на младите хора в нашата община. Поради тази причина едни от приоритетите в политиката на Община Козлодуй са градското благоустройство и предучилищното и училищното образование.

Както вече казах, ремонтираме детските градини, обновяваме площадките в дворните им пространства с нови и съвременни уреди. В центъра на Козлодуй имаме голям детски парк с интересни атракции за децата. В Ботев парк, който поддържаме целогодишно, са обособени зони за игра за най-малките. Много семейства предпочитат парка за разходки и прекарване на свободното си време.

От тази година започнахме и ежегодно ще предвиждаме средства в размер на 250 000 лева за облагородяване и изграждане на детски и спортни площадки в жилищните квартали и населените места. До момента имаме изградени 7. До края на мандата трябва да разполагаме с 21 нови детски площадки. От началото на 2019-та съществува Правилник за реда и условията за отпускане на еднократна финансова помощ за новородено/осиновено дете на територията на община Козлодуй. Ние сме от малкото общини в България, които отпускат по 600 лева при раждане или осиновяване на дете. За близо 3 години 245 млади семейства са получили финансова помощ.

Смятам, че Козлодуй е спокоен и красив град и е изключително подходящ за отглеждане на деца.

Забелязва се ново строителство на жилищни сгради. Има ли инвеститорски интерес към града и с какво той е привлекателен за тях?

В последните години се наблюдава по-голям инвеститорски интерес в нашия град. Това е свързано с развитието на града и общината, със стабилното присъствие на единствената в страната атомна електроцентрала и съпътстващите я производства.

Пред какви предизвикателства се изправя Общината и какви са плановете за развитие на града в средносрочен план?

През последните две години най-голямото предизвикателство, с което се сблъска целият свят, е пандемията от COVID-19. Вярвам, че с общи усилия и дисциплина можем да се справим и да се върнем към нормалния и динамичен начин на живот. В Община Козлодуй пандемията неминуемо повлия на редица дейности, като ограничаване на част от културните и спортни мероприятия, забавяне на ремонтните дейности и реорганизация на учебния процес в градините и училищата. За мен като кмет по време на пандемията първостепенна задача е да запазя здравето и живота на хората.

Въпреки трудностите през които преминаваме, смятам, че Козлодуй не спира да се развива. Като атомна столица на България, градът заслужава да изглежда като модерен европейски град. Работим по много проекти и ни предстоят много такива, за което благодаря на моя екип.

В началото на втория ми мандат като кмет предложих на Общински съвет да инвестираме ежегодно 500 000 лева в инфраструктура. Това са големи средства за община като нашата. През 2020 година успяхме изцяло да асфалтираме 9 964 кв. м и допълнително закърпихме около 800 кв. м. Тази година сме започнали същия процес – предвидили сме 8 824 кв. м цялостно асфалтиране в жилищен комплекс, с включени 5 паркинги за 200 автомобили. През лятото стартирахме един дългоочакван от гражданите ремонт, а именно – на ул. „Симеон Русков” в гр. Козлодуй с дължина 400 м. Улицата е една от натоварените в града и е в доста лошо състояние, а благодарение на държавата и отпуснатите през 2020 г. близо 1 100 000 лв. ще успеем да я реконструираме цялостно.

С постановление № 348/18.12.2019 г. на Министерски съвет Община Козлодуй получи 2 000 000 лв. за ремонт на улична мрежа на територията на общината. С тези средства успяхме да реализираме ремонти дейности през 2020 и до края на 2021 г. ни предстои да извършим още подобрения на уличната мрежа. С финансиране от Държавен фонд „Земеделие” изграждаме пространството източно от читалището в Козлодуй и обновяваме парка в централната част на село Гложене. Започнахме и ремонтни дейности по спечелен проект за енергийна ефективност на четири многофамилни жилищни сгради и една административна сграда на обща стойност близо 1 500 000 лв. Продължаваме да монтираме подземни контейнери в целия град. До края на годината ще бъдат поставени нови 30 контейнера.

От септември месец заедно с моя екип провеждаме срещи с граждани, представители на жилищните блокове от комплексите в града. Ходим при хората на място, обсъждаме наболели проблеми, но основна тема на нашите разговори е редът за поддържане и използване на прилежащата площ към сгради в режим на етажна собственост и други актуални благоустройствени въпроси.

Най-голямата награда за мен като кмет е когато хората ми благодарят за това, че децата им има къде да играят, за оправена улица или паркинг, за това, че градът ни става все по-красив и уютен.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!