Марио Николов е оправдан за пране на пари САПАРД
На снимката: Марио Николов излиза с оправдателна присъда от съдебната зала

След 15-годишна съдебна сага, клиентът ми Марио Николов е оправдан за делото САПАРД. Това каза за „Дебати.бг“ топ адвокатът Менко Менков, който бе защитник на подсъдимия.

Апелативните спецмагистрати прекратиха наказателното производство срещу Марио Николов по обвинението за ръководител на ОПГ поради изтекла абсолютна давност. Тя изтече пред декември минала година. “Клиентът ми беше оправдан по всички престъпления  за парне на пари и като организатор на престъпна група“, обясни още Менков. По негови думи Марио Николов бил обвинен като организатор на престъпна група, в която обаче липсвали участници. Защото: „Всички участници са оправдани, защото не са участвали в никаква група за пране на пари от САПАРД”, посочи още Менков.

Определението на апелативния спецсъд подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок от днес пред ВКС. Пред съда днес Марио Николов е казал, че констатира изтекла абсолютна давност за наказателно преследване и желае наказателното производство да бъде прекратено. Позицията на прокуратурата е, че следва да се прекрати наказателното производство срещу Николов за САПАРД.

Делото, което има дълга предистория, бе наблюдавано от Бруксел изкъсо.  В далечната 2013 г. спецпокуратурата го внесе в съда, но повече от една година не му бе даден ход заради нередовно призоваване на подсъдимите или връчване на съдебни книжа. На първа инстанция все пак то завърши с три тежки осъдителни присъди. По-късно софийският апелативен съд оправда всички подсъдими. През 2016 г. се стигна до възобновяване, но днес върховният касационен съд окончателно оправда Николов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!