Вицепремиерът Мария Габриел направи специално изявление, с което заяви, че няма да подпише меморандума на ПП-ДБ. ДЕБАТИ.БГ публикува пълния текст на изказването на Мария Габриел:

Търпеливо и умишлено не коментирах предложенията за ротация както от премиера Николай Денков, така и от ПП-ДБ. Достатъчно дълго слушах коя е подходящата позиция за Мария Габриел и как трябва да се случат нещата. Чух идея да си сменим местата и екзотиката за още едно министерство, за да има за всички място. Излизам от среща с посланиците на ЕС и САЩ, на която им казах как аз разбирам управлението на държавата.

Няма да подпиша т.нар. меморандум. Всичко има граници. Моите са, че не приемам държавата да се управлява при тотално неспазване на фундаментални принципи на демокрацията. Обезпокоително е, че този документ е направен с крайна цел и оставя усещането за това, държавата да бъде разделена между двете коалиции, а независими регулатори, съдебна система, службите и регулаторните органи да бъдат поделени в нарушение на законодателството на държавата за сметка на лични цели и партийни интереси.

Текстовете ясно и категорично сочат, че по същество този документ предлага две политически сили да се споразумеят в абсолютно противоречие с конституцията, демокрацията и европейската практика за подялба на регулатори и съдебна система, и служби за сигурност. Всеки закон, свързан с избора на съответните органи и регулатори съдържа ясни правила и изисквания за заемане на съответната длъжност. Там категорично са посочени условията, на които съответното лице трябва да отговаря.

Меморандумът влиза в противоречие с конституцията, а тя е основно ръководно начало на правовата държава и нейните разпоредби се спазват безусловно. Намирам меморандума като ултиматум и опит да променяме закони според партийните си интереси. А по-подробен прочит показва една единствена цел – политическо овладяване на независимата съдебна система, контролните органи и регулаторите.

Меморандумът е опит за политическа търговия, прикрита зад привидни лозунги за спазване на принципи. Правовата държава се ръководите от принципите за върховенството на закона, създава правна и законодателна уредба. Реформите се правят чрез изменение на законодателството, каквито са единствените възможности на Народното събрание, без да се намесват правомощията на останалите власти.

Ще си позволя да коментирам някои от предложенията по-подробно. За съдебната реформа – безспорно тя е приоритет, но така предложеният документ, и за най-големия лаик е ясно, че всички амбициозни цели трудно могат да бъдат постигнати за 9 месеца. Това е програма за пълен мандат. Ако беше толкова лесно, защо не ги заложихме и не ги постигнахме до този момент. Или ще се изискват от мен с ясното съзнание, че няма да могат да бъдат изпълнени?

За службите – какво налага тези промени и защо е фиксиран този срок 1 юни 2024 г., който съвпада с предизборната кампания за европарламент. Липсват, аргументи, мотиви и ясни правила как ще станат тези промени без това да застраши националната сигурност. Липсата им може да бъде тълкувана като пореден опит за заемане на постове, чрез които да бъдат овладявани службите.

За електронното управление – не е ясно какво налага тази амбициозна дейност в рамките на следващите 9 месеца. Действащият министър се движи с охрана от няколко месеца в резултат на натиск от народни представители.

За КЗК: Предлага се законът да се променя всеки път в зависимост от това от колко партии се състои коалицията, която управлява в даден момент. Това е недопустимо и грубо погазване на демократичните ценности на обществото. Така разписано предполага политическо овладяване на КЗК, а не политическа неутралност на регулатора.

За външната политика: черно на бяло е документирано, че външната политика ще се води на два гласа. Искам, обаче, да подчертая, че външната политика се базира на национални интереси и приоритети. Те трябва да бъдат изразявани в един глас.

На последно място т. нар. проект на меморандум е изготвен с хоризонт до декември 2024 г., но за период от 4 години!? И аз не разбирам на всеки 9 месеца ли ще се подписват меморандуми или само за 9-те месеца, в които премиерът ще е от ГЕРБ?

Огромна част от управленската програма – Еврозона, икономика, образование, енергетика, здравеопазване, регионална политика липсват от този меморандум! Те по-малко важни ли ще бъдат за управлението на страната през този период?

Ако целта наистина беше документ, около който управляващото мнозинство да се обедини и по който да управляваме, защо не подписахме през юни 2023 г., както ние от ГЕРБ предложихме още тогава? Напомням, че споразумението и управленската програма, по която и сега правителството работи, бяха изготвени съвместно от двете коалиции. Върху тях дни наред работиха депутатите по ресори от двете коалиции. За всички е ясно, че документ, разработен само от едната страна и изпратен на другата по приложение за чат не цели постигане на съгласие

Това е саботиране на процеса по разговорите и е проява на всичко друго, но не и на желание за продължаване на съвместното управление.

Заради всичко това информирам българските граждани, всички партии от българския парламент и международните ни партньори, че аз няма да сложа подписа си под т. нар. меморандум, предложен от ПП-ДБ.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук