Мария Габриел и Джон Войт
Мария Габриел и Джон Войт Снимка: МВнР

Вицепремиерът Мария Габриел връчи почетна награда на холивудския актьор Джон Войт за принос за сътрудничеството между България и САЩ, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР).

Наградата беше връчена в Лос Анджелис в тазгодишното издание на Българските награди за принос към изкуството, културата, образованието и науката.

„В Деня на народните будители отдаваме почит към създателите и пазителите на българската духовност, език и култура. Радвам се, че Българските награди за принос към изкуството, културата, образованието и науката се връчват именно в този ден. Нека наградите се превърнат в традиция, нека обединяват, вдъхновяват и събират все повече приятели на България заедно“, каза Мария Габриел, цитирана от БТА.

С наградата се отличават и получават признанието на българската общност от Западния бряг на САЩ изтъкнати личности (българи и чужденци), за техния принос към българското изкуство, култура, образование и наука. Инициатор на идеята е Бойко Христов, генерален консул на България в Лос Анджелис. Наградите са организирани от фондация BgFace – Bulgarian Foundation for Art, Culture and Education и подкрепени от Генералното консулство в Лос Анджелис.

Тази година победители в четирите категории – изкуство, култура, образование и наука, са съответно пианистът Милен Киров, председателят на българския културен център „Рипни, Калинке“ Саня Кирова, Първо българско училище „Васил Левски“ в Лас Вегас и архитектът проф. Иван Ташев.

Почетната награда за принос за отношенията в сферата на културата и изкуството между САЩ и България бе връчена от Мария Габриел на популярния американски актьор Джон Войт. Той е носител на редица награди, сред които „Оскар“ за главна мъжка роля, няколко награди „Златен глобус“ и награда БАФТА.

„Вие сте носител на редица престижни награди от най-високо ниво. Удоволствие е да поднеса българската награда за принос към сближаването на България и САЩ. Поздравявам Ви за постиженията и Ви уверявам, че сте част от хората, които наричаме приятели на България“ – с тези думи Мария Габриел връчи отличието на Войт.

„Ще ценя тази награда и ще се радвам да продължа да правя още проекти в България“, заяви Джон Войт.

На събитието присъстваха повече от 200 официални гости, сред които режисьорът Стефан Командарев и членове на Академията за връчване на престижната награда „Оскар“. Церемонията завърши с представяне на трейлъра на българската номинация за наградите „Оскар“ – филмът „Уроците на Блага“.

По-рано днес вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел се срещна с кмета на Лос Анджелис Карън Бас по време на работното си посещение в града. В рамките на посещението си вицепремиерът и министър на външните работи се срещна и с представители на Американския еврейски комитет и водещи еврейски организации в Лос Анджелис.

Още новини за култура – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук