Марк Зукърбърг
на снимката: Основателят на "Фейсбук" Марк Зукърбърг

Основателят и ръководител на американската компания „Фейсбук“ Марк Зукърбърг падна от трето на шесто място в класацията на най-богатите хора в света според агенция „Блумбърг“.

Личното състояние на Зукърбърг намаля с близо 16 млрд. американски долара само за няколко часа вчера – от 86,5 на 70,6 млрд. долара.

В момента той заема шестото място, непосредствено след основателя на веригата магазини за дрехи „Зара“ Амансио Ортега Гаона (73,4 млрд. долара) и пред мексиканеца Карлос Слим (62 млрд. долара).

Акциите на „Фейсбук“ се сринаха в четвъртък почти с 19% до 176,26 долара за дял. По този начин пазарната капитализация на компанията се понижи със 119,4 млрд. долара, което е най-големият спад за една сесия досега в историята.

Причините за този рекорден срив са свързани с финансовия отчет за второто тримесечие на 2018 година. През отчетния период приходите на компанията са се повишили с почти 42% до 13,23 млрд. долара. Резултатът обаче е под очакванията на анализаторите. Допълнителни притеснения сред инвеститорите породиха прогнозите, според които темпът на растеж на приходите в бъдеще ще се забавя.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!