Мартин Димитров
на снимката: Мартин Димитров

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг бившият депутат от Реформаторския блок и вносител на жалба в САС срещу ЦИК Мартин Димитров коментира решението на Избирателната комисия да обжалва осъдителното решение на САС. Според Димитров с това си действие членовете на ЦИК се опитват да протакат и да не въведат машинното гласуване.

Димитров бе категоричен, че машинното гласуване е единствената гаранция за честни избори.

„Всички експерименти са машинно гласуване са били успешни. Нямало е нито един непреброен глас чрез машинно гласуване. Това води до честни и до отворени избори, защото гласът, който отбелязвате на машината, електронно се отбелязва в база данни, т.е. няма как след това да смените протокола. Няма как да промените протокола след това.”

Мартин Димитров заяви, че БСП, ГЕРБ и ДПС са демагози, защото в Народното събрание говорят как подкрепят въвеждането на машинно гласуване, а след това представителите им в ЦИК гласуват против. По неофициална информация само един от членовете на ЦИК е гласувал против обжалването на решението на САС.

Припомняме, че в края на юли Софийският административен съд осъди ЦИК да въведе машинно гласуване до 6 месеца. Вчера обаче комисията реши да внесе жалба срещу това решение.

Цялото интервю с Мартин Димитров може да четете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!