Мартин Димитров, машинното
на снимката: Мартин Димитров
Мартин Димитров е роден е на 13 април 1977 г. в София. Завършил през 1996 г. Френска гимназия, а след това Университета за национално и световно стопанство, специалност „Международни икономически отношения“. От 2000 г. работи в Института за пазарна икономика като икономист.
През 2005 г. Димитров е избран за народен представител в 40-то Народно събрание от листата на коалицията Обединени демократични сили и до 2007 г. е секретар на парламентарната група на партията. 
След присъединяването на България към Европейския съюз на 1 януари 2007 година Димитров придобива статут на евродепутат.
През ноември 2008 г. Мартин Димитров се кандидатира за председател на СДС и на 21 декември 2008 печели вътрешните избори в партията. Като лидер на СДС, в началото на 2009 г., Мартин Димитров става съпредседател на новоучредената политическа коалиция от партии Синята коалиция.
Бил е част от политическото ръководство на дясното обединение Нова Република от януари 2017 г. А към момента е член на „Демократична България“.

 

 

 

Г-н Димитров, ЦИК взе решение да обжалва решението на Софийския административен съд, с което той я задължава да въведе машинно гласуване до 6 месеца. Как ще коментирате това решение на Комисията, както и мотивите към него?

За съжаление ЦИК продължава да не спазва закона, защото в Изборния кодекс изрично е записано въвеждането на машинно гласуване. Вече повече от 18 месеца ЦИК не изпълнява закона. За този период са допуснати около 50 нарушения на Изборния кодекс, които касаят липсата на машинно гласуване, защото за всеки частични избори е трябвало да има осигурени терминали за гласуване. Т.е. ЦИК е в системно нарушение на закона и продължава да протака, продължава да бави.

Като мотиви за решението си да обжалват представителите на ЦИК изтъкнаха, че законодателят не е уредил някои въпроси като например поддръжката на машините, техния софтуер, или пък осигуряването на машини за специфичните секции – тези в чужбина или подвижните секции. Според Вас това достатъчно добри мотиви ли са да не се въвежда машинното гласуване, или са просто оправдания?

Това са оправдания. Винаги като не искаш да направиш нещо, се намират оправдания.

Между другото демагогията е много голяма, защото ако погледнете БСП и ГЕРБ в парламента, и двете партии казват „искаме да има машинно гласуване, искаме да има по-честни избори”. Техните представители в ЦИК обаче, именно те са гласували заедно с ДПС да има жалба, т.е. отново да започне протакане, да има ново дело. Има сериозна демагогия в тази работа. В парламента твърдиш, че искаш машинно гласуване, а в ЦИК твоите представители гласуват за обжалване, забавяне, протакане.

Т.е. винаги има оправдания като не искаш да направиш нещо, но истината е следната: ГЕРБ, БСП и ДПС пазят сегашната избирателна система, която има страшно много недостатъци, страшно много пробойни. Допуска манипулиран вот, допуска сериозно купуване на гласове – все много лоши практики. Докато модерните технологии именно това ще изкоренят. Ще направят изборите по-честни, по-прозрачни, по-отчетни.

Ще ви дам няколко много прости примера. Аз за първи път гласувах машинно в България преди 10 години във Френската гимназия в София. Имало е много пъти такива експерименти и всеки път са били успешни. Нямало е нито един непреброен глас чрез машинно гласуване. Това води до честни и до отворени избори, защото гласът, който отбелязвате на машината, електронно се записва и в централна база данни. Т.е. няма как след това да смените протокола. Няма как да промените протокола след това.

Машинното, което както казахме вече е с терминали в секциите, и дистанционното електронно гласуване, което е от компютъра вкъщи – то е като тези приложения, които ползваме, са най-прозрачни. С него пък българите в чужбина и българите, които пътуват в България биха могли по много лесен начин да гласуват. Това ще вдигне активността. Това са модерните технологии, които ще направят изборите по-честни, ще увеличат активността и ще ги направят и по-валидни.

Как всъщност са разпределени членовете на различните партии в ЦИК и с какво мнозинство е взето решението да се обжалва решението на САС?

Квотите са според представителството в парламента. Аз нямам официалните данни от гласуването в ЦИК, но това, което разбрах, ще ви кажа. Каналите ми на информация са неофициални. ЦИК почти единодушно са решили да обжалват, което означава, че всички хора от ГЕРБ, БСП и ДПС, ако информацията ми е вярна, са гласували срещу машинното гласуване.

Какво предстои оттук нататък и ще продължите ли Вие да настоявате да бъде въведено машинното гласуване? Знаем, че това беше второ осъдително решение за ЦИК.

Разбира се, защото ако искаме да променим избирателната система, ако искаме повече хора да гласуват, да нямаме активност от порядъка на 30% участие, ако искаме хората да не казват „ама то няма смисъл да се гласува, няма да ми бъде отчетен гласът”, ако искаме да убедим младите хора да участват в изборния процес, това става с модерните технологии.

В случая говоря за дистанционно електронно гласуване, но как да убедим един българин в чужбина да измине 1000 км, за да гласува? Някои го правят, но това е един ненужен разход във времена, в които модерните технологии ги използваме навсякъде. Вече плащаме с банкови карти, използваме електронни пари, банките правят милиардни разплащания по електронен начин. И както виждате, няма изчезнали милиарди. Това означава, че бъдещето е на такива технологии и на тяхното прилагане. Това улеснява достъпа, помага на хората и прави процеса много по-честен.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!