машинното гласуване

Централната ибирателна комисия ще внесе днес жалба срещу решението на Софийския административен съд за машинното гласуване. Един от мотивите на обжалването ще е по недопустимост на решението на съда.

Припомняме, че в края на юли ЦИК получи второ осъдително решение, с което се задължава до 6 месеца да въведе машиннго гласуване във всички избирателни секции. Решението на Софийския административен съд беше по жалба на Мартин Димитров и Петър Славов.

Пред ДЕБАТИ.бг Димитров и Славов обявиха, че системните партии са против машинното гласуване, тъй като то не би позволило злоупотреби в изборния процес и би гарантирало прозрачността на изборите. Двамата жалбоподатели обявиха, че ще продължат действията си с цел да се изпълни решението на парламента от преди няколко години, което задължава Избирателната комисия да въведе този метод на гласуване.

От своя страна говорителят на ЦИК Камелия Нейкова заяви пред ДЕБАТИ.бг, че Комисията не е против машинното гласуване, но не можела да го въведе, тъй като законодателят не е указал точните параметри за това.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук