Лидерът на Германска социалдемократическа партия Мартин Шулц се отказва от поста външен министър на Германия. Информацията съобщи самият той в официалния си профил в социалната мрежа Туитър.

„Отказвам се от участие в правителството и се надявам, че така ще се прекратят личностните дебати вътре в нашата партия. Аз загърбих моите лични амбиции в името на интересите на ГСДП“, написа Шулц в социалната мрежа.

Той взе решението си след силен натиск от свои съпартийци.  Множество критики получи Шулц заради нарушените от него 2 обещания, декларирани публично. Първото, че няма да влизат в нова коалиция с Ангела Меркел. След като стана ясно, че това е единственият вариант от политическата безизходица в Германия. Шулц бе декларирал още, че никога няма да стане министър в новото правителство.

За един от тези оказали силен натиск върху Шулц се сочи настоящият министър на външните работи Зигмар Габриел, на когото се твърди, че Шулц е обещал да запази поста си.

Мартин Шулц трябваше да се раздели с председателския пост в социалдемократическата партия, ако беше станал министър на външните работи. В четвъртък той дори посочи като свой наследник Андреа Налес – лидер на парламентарната група на лявоцентристите и бивш министър на труда.

Към настоящия момент все още не е ясно какво бъдеще очаква Шулц в партията. Сътресенията в политическата сила будят все по-голяма тревога за изхода от вътрешния референдум, на който трябва да бъде подложено коалиционното споразумение с Консервативния блок на Меркел.

Лявоцентристите, наброяващи над 463 хиляди души, ще гласуват от 20 февруари до 2 март дали да бъде подкрепено коалиционното споразумение. Резултатите се очаква да бъдат оповестени на 4 март.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!