Снимка на Биг Бен във Великобритания

До следобедните часове няма опашки пред изборните секции в Лондон. Причината за това е голямата разлика с предишните избори и най-голямата новост тази година – машинното гласуване.

Великобритания е с разкрити най-много – 135 секции за гласуване, със 100 повече от вота през април. Има организация в понеделник да има кола на посолството през всички секции и длъжностно лице да подпише и събере изборните книжа.

В момента се подготвя предложение към новото правителство с подписка от българи в Лондон за промяна в някои точки от изборното законодателство. Българите в чужбина искаме електронно гласуване и по пощата. Позицита им е, че улеснява цялото разкарване с изборни книжа и ще реши всички тези проблеми.

Членовете на секциите отчитат, че именно благодарение на машинния вот няма напрежение, а броенето и логистиката се улесняват значително. Активността на сънародните ни в Лондон остава висока.

Вотът от чужбина ще реши интригата за първото място

Интригата за първото място ще се реши чрез вота в чужбина. Това е мнението на социолозите часове преди края на изборния ден.

„Имайте предвид, че концентрацията на вота извън страната при новите правила се очаква да бъде главно на едно място“, заяви Първан Симеонов от „Галъп“.

„Ако има много малка разлика между две формации, е възможно вотът от чужбина да се окаже важен. В България вероятно ще гласуват под 3 милиона души“, каза Димитър Ганев от „Тренд“.

На 4 април в Лутън /1 и 2/ са гласували 1037 човека, в момента, с новооткритите секции наблизо, се очаква през тях да минат 250-300 гласоподаватели.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук