Една от най-известните политически личности, обявила се срещу независимостта на испанския автономен регион Каталуния, свика в неделя мащабен антисепаратистки митинг.

Лидерът на партията „Граждани“ Алберт Ривера, заедно с хиляди хора развяващи каталунски и испански флагове премина по улиците на Барселона с призив за обединение.

Пред поддръжниците си той заяви, че социалистическото правителство на Испания не прави достатъчно, за да сложи край на хаоса, предизвикан от осъдителните присъди на няколко сепаратистки лидери, през изминалата седмица.

„Хората не могат да заведат спокойно децата си на училище, не могат да отидат на работа и да отворят магазините“, заяви роденият в Барселона Ривера. „Имаме нужда от испанско правителство, което защитава по-слабите“.

През последните шест дни сепаратисти влязоха в сблъсъци с полицията по улиците на Барселона. Каталунската столица стана арена на мащабни бунтове, при които имаше ранени и десетки задържани.

Любопитното е, че на последните парламентарни избори, 52% от избирателите са срещу сепаратизма. Поради особености в испанската избирателна система обаче, сепартистите имат с няколко депутати повече. В Браселона например повечето хора са срещу отделянето на Каталуния.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!