Мая Манолова и Йорданка Фандъкова

Една седмица преди вота на 27 октомври може да се каже, че кметските избори в София ще се решат на балотажа на 3-ти ноември.

Днес Агенция „Медиана” пусна свое проучване реализирано със собствени средства, в периода 14 – 19 октомври. Анкетирани са 551 човека на 18+ години, жители на община София.

В столицата доминират обществените нагласи за промяна на кмета, но най-малкото на първия тур на изборите те няма да се консолидират около един претендент. Гласовете за промяна се разпръскват в широк диапазон от кандидати.

Данните (към 20-ти октомври) показват леко преимущество от 3.5% за Йорданка Фандъкова пред основния ѝ опонент Мая Манолова. Борислав Игнатов е трети с близо 10% от гласовете на избирателите.

Така нареченият патриотичен вот е практически поделен почти поравно между Ангел Джамбазки и Волен Сидеров – съответно четвърти и пети в кметската надпревара. Прави впечатление, че Георги Кадиев успява да отцепи близо 2% от симпатизантите на БСП, които заявяват, че биха гласували за него, а не за кандидата, подкрепен от партията.

Засега изглежда, че местният парламент ще бъде съставен от много широк спектър политически формации и в него ще присъства 10-11 политически сили. Данните показват, че ГЕРБ ще имат най-голяма група, но ще бъдат далече от формиране на мнозинство и възможност за доминация в общинския съвет.

На базата на това изследване не може да се прогнозира крайният резултат от кметската надпревара. До голяма степен всичко зависи от тава дали ще наблюдаваме консолидация на гласовете за промяна – накъде ще се насочат избирателите на Игнатов, Джамбазки, Сидеров, Кадиев, Бонев и другите – или пред урните ще отидат само твърдите привърженици на оставащите в състезанието кандидати. Във втория случай Йорданка Фандъкова ще победи поради пълната консолидация на ГЕРБ зад нейната кандидатура.

В заключение от „Медиана” заявяват, че на изборите на 27-ми октомври може да се очаква висока изборна активност – близо 60%.

ИЗБИРАТЕЛНА АКТИВНОСТ

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!