Малко над 50% от средната заплата в България – толкова получават медицинските работници, които всеки ден са се посветили да се грижат за нашето здраве. От години те търпят тази ситуация, но се зарекоха да сложат край на това.

протест, медицинските

„600 лева ми е заплатата и работя в приемно отделение на педиатрията, където не е само приемно, а и спешна помощ – вие преценете. Искаме възнагражденията ни да станат поне две минимални работни заплати за страната. Това е нормално”, каза Камелия Николова, която работи в приемното отделение на педиатричната болница в София.

Според колективен трудов договор, сключен още през 2017 г. всички медицински сестри трябва да получават поне по 700 лева заплата, но това не важи за всички в професията и до днес, разказа Веселина Ганчева, която е един от организаторите на митинга, провел се пред Министерството на здравеопазването и пред общините в над 25 града в страната днес.

протест, медицинските

Изпратена е декларация до министър Ананиев и до премиера Бойко Борисов, в която са записани всички искания на специалистите. Ако тя не получи отговор – това ще е само началото на протестите. А положението е по-лошо, отколкото предполагаме, казва Ганчева.

„Продължаваме. Твърдо. Ние нямаме друга алтернатива. Ако не продължим, просто половината хора от тук ще отидат на Терминал 1 и 2. Може би 40 или 50% от работещите в момента са пенсионери. Те един по един отпадат, защото са преуморени. В един момент ще затварят болници, разберете ни”, съобщи пред журналистите Веселина Ганчева.

На протеста нямаше представители на двата големи синдиката – КНСБ и КТ „Подкрепа”. До протестиращите специалисти обаче застана ръководството на Национален синдикат „Защита” заедно с председателя Красимир Митов.

протест, медицинските

По думите му част от медицинските работници, които са решили да протестират, са били заплашвани с уволнение.

„Това е метод на управляващите в момента – когато някой не е съгласен с тях, да бъде непрекъснато натискан. Например в Хасково имаме уволнен заради това, че си търси правата. Ние сме информирали и министъра на здравеопазването, и министър-председателя, но тези феодали, които те са ги назначили по места, използват партийни поръчки и мачка всичко наред”, каза Митов пред ДЕБАТИ.бг.

На протеста освен синдикалисти и медицински специалисти, присъстваха и граждани, за да засвидетелстват подкрепата си.

„Аз мисля, че тук трябва да дойде целият български народ, защото всички имаме интерес тези хора да работят в добри условия, да имат самочувствие да работят тази професия. Това е толкова важно, като пациент го казвам”, каза Диляна Горова, която беше дошла да подкрепи медиците.

По време на протеста здравният министър Кирил Ананиев не беше в министерството, а в Народното събрание, където участва в петъчния парламентарен контрол. От там той коментира исканията на специалистите по здравни грижи за увеличение на възнагражденията им.

протест, медицинските

По думите му техните размери зависят от бордовете на директорите на съответните лечебни заведения. Ананиев обаче обеща да направи събрания на бордовете на болниците, чийто принципал е МЗ и въпросът да се обсъжда.

„Това го приемаме като политика в средносрочен план, а не като еднократен акт. Така че в рамките на една, две или три години ние наистина ще стигнем до размери на заплатите, които да бъдат достойни и да мотивират медицинските сестри”, каза в кулоарите на парламента министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Докато министерството реши проблема, специалистите по здравни грижи остават в протестна готовност.

протест, медицинските

Във видеото може да видите каква беше атмосферата на днешния митинг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!