Пети ден протести в Сърбия срещу избора на Александър Вучич за президент на страната. В сръбската столица Белград, както и в повечето големи градове на страната като Ниш, Нови Сад, Кралево, Валево,Смедерево, Крушевац и Ужица, млади хора протестираха срещу „диктатурата, изборните фалшификации, тоталният контрол над медиите и цензурата”.

Протестиращите поискаха оставката на председателя на Народното събрание Мая Гойкович.

И тази нощ младежите се спряха пред държавната телевизия. Един от недоволните каза в интервю за медията, че са на улицата, защото е необходимо да се каже, че има хора, които виждат какво се случва и не искат да мълчат.

„Ние сме сърцевината, от която ще тръгнат големите промени в тази страна. Ние имаме този потенциал. Ние нямаме организатори, няма никой пред нас. Ние се включихме в протестите спонтанно, по призив на студентите“, каза още той.

В Нови Сад в протеста се включиха над 5000 души, съобщава белградското издание

„Блиц“ и уточнява, че днес в сръбската столица протестът ще започне в 12.00 часа, а не както обикновено в 17.00 часа.

Протестите в Сърбия започнаха след избора на сегашния премиер Александър Вучич за президент. Той спечели 55% от гласовете на сърбите на провелия се на 2 април първи тур.

Вучич управлява Сърбия като министър-председател от 2012 година. Той ще стъпи в длъжност като държавен глава на 1-ви юни, когато изтича мандата на сегашния президент Томислав Николич.

Анализаторите смятат, че Вучич ще назначи „послушен премиер”, когото лесно ще може да управлява.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!