ядрен експеримент

Франция последователно омаловажава опустошителното въздействие на проведен от нея ядрен експеримент във Френска Полинезия през 60-те и 70-те години на миналия век. Изследване е установило, че над 100 000 души могат да търсят обезщетение, съобщава „Гардиън“.

От 1966 до 1996 г. Франция е провела 193 ядрени теста на атолите Моруроа и Фангатауфа във Френска Полинезия. Сред тях са и 41 теста в атмосферата през 1974 г., излагайки местните и френските войници на високи нива на радиация.

Учените за първи път правят опит да покажат размерите на щетите от ядрения експеримент във Френска Полинезия

Изследователите са проучили три ключови ядрени теста и степента на тяхната радиация. Анализите са направени на основата на документи на френското министерство на отбраната от 2000 страници, които скоро бяха разсекретени. Изследвани са и карти, снимки и други записи, както и свидетелства на хората. Установено е, че тестовете, извършени през 1966, 1971 и 1974 г., са били много по-мощни от официално признатите.

„Държавата работи усилено, за да премахне токсичното наследство от тези тестове“, каза Джефри Ливолси, мениджър на изследователската медия „Disclouse“, участвала в изследването.

„Това е първият истински научен опит да се установи размерът на щетите и да се идентифицират хилядите жертви на френския ядрен експеримент в Тихия океан“, каза Ливолси.

Френският институт за здравни и медицински изследвания наскоро публикува доклад за здравните последици от тестовете. Според учените не може със сигурност да заключи, че има връзка между тях и множество случаи на рак на островите.

Според доклада последният френски тест на бомбата „Кентавър“ показва, че замърсяването в Таити се е увеличило с цели 40 процента. Това е повлияло отрицателно на здравето на десетки хиляди местни жители.

В поверителен доклад на полинезийското министерство на здравеопазването се казва, че около 1000 жертви на ядрени тестове са получили доза радиация пет пъти по-висока от квалифицираното ниво.

Всички жители на Таити са били изложени на радиация

Изследователите изчисляват, че цялото население на Таити и други острови е било изложено на прекомерна доза радиация само от един тест. Става въпрос за около 110 000 души.

Рак на щитовидната жлеза, гърлото и белите дробове, както и левкемия и лимфом, свързани с отравяне със стронций и цезий, преобладават сред болестите на местните жители.

Според изследването 2000 от 6000 френски войници, участвали в тестовете между 1966 и 1974 г., са развили някаква форма на рак.

Франция сформира комисия за обезщетяване на цивилни и военни жертви едва след 2010 година. Заинтересованите трябва да докажат, че по това време са живели във Френска Полинезия. Също така трябва да са развили едно от 23-те ракови заболявания, признати като резултат от радиацията. Едва тогава ще могат да получат компенсация. Досега само 454 души са получили обезщетение. Над 80 иска са отхвърлени.

Много семейства, чиито членове имат различни видове рак, са се отказали да искат обезщетение, казват изследователите. Заинтересованите нямат достатъчно медицинска информация за попълване на иска, нито средства за определяне на точното ниво на радиация, на която са били изложени.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!