обезглавени манекени

Талибаните наредиха на собствениците на магазини в Западен Афганистан да отрежат главите на манекените, настоявайки, че фигурите, изобразяващи човешка форма, нарушават ислямския закон.

Видеоклип, на който се вижда как мъже отрязват главите на манекени от магазин в Херат, се разпространява в социалните мрежи и предизвика реакции.

Откакто се върнаха на власт през август, талибаните все повече налагат сурово тълкуване на ислямското право и силно ограничават свободите – особено тези на жените и момичетата.

Някои собственици на магазини са се опитали да заобиколят заповедта за „обезглавяване“, като са покрили главите на манекените с шалове или чанти, но това не било достатъчно.

Жените най-силно усещат тежестта на новите заповеди и бавно биват изтласквани от обществения живот. Повечето средни училища за момичета са затворени, на жените е забранено да работят в държавната администрация, с изключение на някои специализирани области, а миналата седмица нови насоки постановиха, че те не могат да предприемат дълги пътувания, ако не са придружени от роднина от мъжки пол.

Талибаните също така засилиха набезите срещу продавачите на алкохол, разпространението на наркотици и забраниха музиката.

Превземането на властта опустоши зависимата от помощи в афганистанска икономика, като Съединените щати замразиха активи за милиарди долари, а международната помощ до голяма степен беше спряна.

Миналата седмица обаче Съветът за сигурност на ООН прие американска резолюция, която да помогне на хуманитарната помощ да достигне до отчаяните афганистанци, като същевременно запази средствата извън ръцете на талибанското правителство, което все още не е признато от нито една държава.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук