Матю Палмър
на снимката: Заместник помощник държавният секретар на САЩ Матю Палмър

Готови сме да се борим с корупцията и да посочваме лицата, които участват в корупционни схеми. Това заяви заместник помощник държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Матю Палмър в интервю за „Свободна Европа”.

„Забраните за виза и за пътуване са важни инструменти, с които САЩ разполагат по целия свят в борбата срещу корупцията. Ние сме готови да се борим с нея, да назоваваме лицата, които участват в корупционни практики. Искаме да се уверим, че хората са наясно, че САЩ застават твърдо и уверено в подкрепа на доброто управление, прозрачността, отговорността и ролята, която лицата, заемащи публични длъжности играят за гарантирането на доброто управление”, каза Палмър в 50-секундното видео, публикувано от „Свободна Европа”.

На въпрос дали са предоставили на българските власти повече конкретна информация по случая с уличения в сериозна корупция съдия от Специализирания наказателен съд Андон Миталов, на когото САЩ наложи забрана за влизане в страната, Палмър каза:

„В готовност сме да предоставим данни на компетентните български власти, когато това е необходимо”.

Матю Палмър пристигна вчера в София. Той е тук, за да се консултира с българското правителство за Западните Балкани.

В понеделник Палмър разговаря с премиера Бойко Борисов за енергийна сигурност и диверсификацията на доставките, падането на визите за САЩ и покупката на изтребителите Ф-16.

На разговорите присъства и американският посланик у нас Херо Мустафа, която по-рано през вчерашния ден даде заявка, че името на българския съдия Андон Миталов няма да бъде единственото обявено.

„То е първото, но в никакъв случай няма да е последното”, каза Мустафа.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук