Девлет Бахчели
На снимката: Лидерът на "Партия националистическо движение" Девлет Бахчели

Дипломатическите усилия за разрешаването на сирийската криза са безсмислени. Това заяви лидерът на турската Партия на националистическото движение (ПНД) Девлет Бахчели. На заседание на парламентарната група на своята партия, той заяви, че дипломатическите и политически преговори за Сирия са измама и опит за печелене на време.

„Без свалянето на Башар Асад не може да бъде осигурена стабилност нито в Сирия, нито в Турция. Турският народ трябва да планира възможната операция за навлизане в Сирия чак до поставяне под контрол на Дамаск. Угнетяващите трябва да бъдат унищожени“, подчерта Бахчели, цитиран от Анадолската агенция.

Партията на Бахчели е в близки отношения с управляващата Партия на справедливостта и развитието на президента Ердоган, поради което думите на лидера се слушат внимателно. Именно Бахчели бе този, който формално предложи изтегляне на президентските избори, които Ердоган спечели, като разшири и пълномощията си.

Самият Ердоган винаги се е обявявал против Башар Асад и режима му, като го е наричал „терорист“, с който Сирия няма бъдеще. Интересно е да се види дали призивът на Бахчели за разширяване на турските военни операции в Сирия не представлява, както при изборите, първи сигнал, оповестяващ замисъла на турския президент за по-нататъшните действия, този път във външнополитически план. Ако е така, Ердоган ще трябва да се справи и с опозицията на Русия, която досега предано защитава протежето си Асад и без чиято помощ режимът щеше вече да е в историята.

През последните няколко дни турските части в Идлиб и сирийската правителствена армия, подкрепяна от Русия, са в състояние на необявена война. сирийската страна на два пъти извърши обстрел на турски наблюдателни пунктове, като уби повече от 10 войници, в отговор на което турската армия извърши несравнимо по-мащабни контраудари, като унищожи около 180 сирийски бойци и десетина единици бойна техника.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!