На снимката: омбудсманът Мая Манолова

Днес се състоя организирана от омбудсмана Мая Манолова дискусия за проблемите на българите, живеещи във Великобритания, във връзка с Брекзит, особено във варианта без сделка. На събитието присъстваха медии и представители на различни организации, а най-значимите гости бяха евродепутатът от ДПС Илхан Кючук и зам.-посланикът на Великобритания у нас г-жа Лин Чарлз. В края на събитието омбудсманът формулира препоръки към управляващите.

На снимката: Мая Манолова

Манолова съобщи, че повод за срещата е конкретно писмо на българи, живеещи в Лондон, които са притеснени за бъдещето си при излизането на Обединеното кралство от ЕС без споразумение. Те се опасяват, че техни права като това на свободно придвижване, равно третиране и пребиваване ще бъдат сериозно накърнени в този случай, каза омбудсманът.

Обсъждането започна с жива връзка с българи във Великобритания, като в хода на разговора бяха очертани някои конкретни проблеми на българската общност там. След това започна същинската дискусия между присъстващите участници, като първа  се включи г-жа Лин Чарлз, която подчерта, че въпреки че вариантът „без сделка“ съществува, нейното правителство има за приоритет организирано напускане на страната от ЕС.

На снимката: зам.-посланик Лин Чарлз

„Искам да подчертая, че правителството е дало гаранция за тези 3,2 млн. граждани на ЕС, които живеят в Обединеното кралство. Ние искаме те да останат, да живеят и работят. Те са наши приятели, а в много случаи – и наше семейство“ – заяви г-жа Чарлз.

Евродепутатът Кючук, който бе активен по време на дискусията, каза, че вижда като проблем на действията на българската дипломация работата на отговорните институции „на парче“.

„Министърът на външните работи върши своята част, дипломатите – своята част, евродепутатите си работят своята, а политическите партии имат собствен дневен ред и не се стига до обща позиция. Може би това е ахилесовата пета на българската политика и за начина, по който възприемаме и отстояваме националния интерес в европейските институции“ – поясни той.

На снимката: Илхан Кючук

Той подчерта, че е „категорично наложителна“ една национална стратегия за информиране на българите в Обединеното кралство по проблемите, които възникнали във връзка с Брекзит.

В резултат на дискусията домакинът Мая Манолова изведе 4 основни препоръки, които тя ще изпрати незабавно до българските институции:

1/ Препоръка за организиране на информационна кампания за българските граждани на Острова за новата ситуация и възможностите да бъдат защитени техните права при Брекзит без сделка;

2/ Засилване на административния капацитет на българското посолство там, вкл. капацитет на всички институции, които имат свое представяне или изнесени работни места там;

3/ Координация на всички отговорни институции, имащи отношение към правата на българите зад граница. Създаване на работна група за реална връзка с българските общности във Великобритания и техните организации;

4/ Препоръка към премиера Борисов за активизиране на действията по постигане на двустранно споразумение между България и Великобритания за най-висока степен на защита на българските граждани там.

На снимката: Мая Манолова

„Много се надявам, че активната комуникация на българския премиер Борисов с премиера на Великобритания Джонсън, особено в последните дни чрез телефонни разговори, ще доведат до подобни стъпки, за които да бъдем информирани, защото не знам досега да са предприети активни действия в тази посока. Това също би внесло спокойствие  и сигурност сред нашите сънародници зад граница – че българската държава е предприела конкретни стъпки за нормативно, в рамките на двустранно споразумение, решаване на най-болезнените проблеми“ – каза омбудсманът.

Като допълнение към основните начертани мерки от участващите в дискусията дойде и препоръката да се обърне по-специално внимание на проблемите на студентите като една особено чувствителна част от българите във Великобритания, която може да бъде силно засегната от бъдещите промени.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!