Бюджетът на София за 2020г. е бюджет на неизпълнени обещания. Това каза на брифинг председателят на гражданската платформа „Изправи се.БГ” Мая Манолова. Тя също беше кандидат за кмет на София, но на втория тур за нея гласуваха 45,13%, а за Йорданка Фандъкова – 49,98%.

„Спиралата започна с увеличението на данъците с налога на автомобилите и сделките с имущество, отложи се „влизането в кварталите”, рекламирано от г-жа Фандъкова по време на предизборната кампания, няма да има повече средства за нови улици, осветление и канализация, няма да има мерки срещу презастрояването, няма да се случи и обещаната децентрализация на бюджета на София в полза на кварталите и населените места”, каза Манолова.

По думите й от този бюджет се виждат финансовите проблеми на Столичната община.

„Опитват се да контролират увеличението на дефицита през увеличение на данъците, като се замразяват инвестициите”, коментира Манолова.

И добави:

„Кметът Фандъкова твърдеше, че Столичната община не е на дефицит. Дефицитът е бил 80 млн. лева през 2019 г., а сега става 122 млн. лева за 2020 г., посочи Манолова.

Тя припомни, че Йорданка Фандъкова е обещавала, че няма да има повишаване на данъците, но само две седмици след изборите, ги е увеличила.

„От увеличения данък на автомобилите ще се съберат 22 % повече средства от тези през 2019 г. Тоест, столичани ще плащат повече. От сделките с имущества също Столичната община очаква увеличение със 17,1 %, като с тях ще се запушват дупки в бюджета. От 2 млн. лева през 2019 приходи от такси в детските ясли, Столичната община ги увеличава сега почти на 3 млн. лева. Не е ли по-нормално тези 2 млн. лева за детски ясли да бъдат поети от Общината като стимул за младите семейства при общ бюджет от 1,7 млрд. лева”, попита Манолова и посочи, че общината трябваше да отдели само 20 млн. лева за напълно безплатни ясли и детски градини за всички столични деца, както са направили редица общини в страната.

И добави:

„Заложени са повече приходи от продажба на собственост – ще бъдат реализирани 21,5 млн. лева срещу 14 млн. лева реализирани за 2019 г. Това е с 54 % повече. Тоест ще се увеличи разпродажбата на земя в столицата. А вместо да разпродават земята на София, би следвало да предприемат конкретни мерки срещу презастрояването. Вместо това, те продават още и още терени и така се ограничават възможностите за обезщетяване на собствениците на земя”.

Манолова каза още, че според новия бюджет, инвестициите в столицата ще намалеят.

„Добрата новина е че Столичната община е осъзнала факта, че е неспособна да инвестира парите на столичани. Със 193 млн. лева са по-малко инвестициите за 2020 г. в бюджета. Няма средства за развитие на кварталите, канализация, улици там”.

По думите на Манолова намаляват парите за реконструкция на основните улици със 17 млн. лева.

„Общо за 2020 г. от 101 млн. средствата намаляват на 95 млн. лева. Така че „влизането в кварталите”, обещавано от г-жа Фандъкова, се отлага”, каза Манолова.

Според нея през 2020 г. няма да има пари и за ново осветление, защото предвидените средства са само 500 хил. лева от 12 млн. лева реализирани за 2019 г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!