Президентът на Украйна Владимир Зеленски съобщи, че разполага с важен запис по делото със сваления в Иран украински самолет, съобщи ТАСС. Това е важно доказателство, че иранската страна от самото начало на разследването е знаела за причината за катастрофата.

Става въпрос за разговора между екипажа на ирански самолет с диспечерите в Техеран. Не се уточнява откъде Киев разполага със записа.

В 6:12 часа украинският самолет излита, а в 6:30 часа трябва да кацне ирански самолет. Пилотите са видели всичко и са разказали за това на наземния контрол. Член на екипажа на кацащия ирански самолет съобщава на английски и на фарси:

„Струва ми се, че лети ракета”.

Според Зеленски, този запис е важно доказателство, че иранската страна от самото начало е знаела, каква е причината за катастрофата с украинския самолет.

„Това им е било известно още в момента на поразяването на самолета”, твърди украинският държавен глава.

Изтичането на записа на разговорите с иранските диспечери ще повлияе на сътрудничеството на Иран с Украйна по въпроса за катастрофата на самолета „Боинг 737”, заяви ръководителят на разследващия инцидента отдел в Организацията за гражданска авиация на Иран. Според иранските власти публикуването на звуковия файл от украинска страна е в нарушение на законите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!