Мая Манолова
на снимката: Мая Манолова

Омбудсманът Мая Манолова заяви, че съществува необходимост от създаването на общ европейски контролен орган за качеството на храните.

В интервю за БНР Манолова настоя той да бъде позициониран у нас.

Причина за искането й е, че България е най-засегната от двойния стандарт при храните.

Проблем с двойните стандарти в храните Манолова вижда в законодателствата. Тя смята, че законът позволява отклоненията.

„В момента европейското и българското законодателство позволяват да бъдат произвеждани продукти от една и съща марка, но с различни съставки и да бъдат предлагани с различното си качество в различни точки на ЕС“, обясни омбудсманът.

Тя е категорична, че решението на проблема трябва да започне от законодателството.

Мая Манолова предлага промени в европейското законодателство.

„В директивата за нелоялни практики да бъде казано ясно, че производителите и търговците не могат да предлагат от един и същи бранд, в една и съща опаковка, продукти с различно съдържание”, иска Манолова.

По думите й не трябва да се правят никакви компромиси за наличие на несъществени отклонения. Според нея уловката е в допустимите отклонения.

„Аз мисля, че националните контролни органи, без да отричам техния професионализъм, тяхната експертиза, не могат да се справят с могъщите транснационални компании, защото всяка една от тях има бюджет, колкото няколко европейски държави. Това е могъщ противник и контролът може да бъде реализиран само от Единен европейски орган със силна европейска подкрепа“, заключи омбудсманът.

Мая Манолова съобщи, че утрешният форум по нейна инициатива, организиран заедно с правителството под патронажа на премиера, има за цел да се чуе посланието към всички европейски граждани, че идва краят на двойните стандарти при храните.

Манолова посочи, че един от аргументите на корпорациите, опитващи се да обосноват двойното качество на продуктите си, е за националния вкус, а вторият е евентуално покачване на цената на продукта.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!