Омбудсманът Мая Манолова ще открие гореща телефонна линия за сигнали срещу некоректни работодатели. Експерти на институцията ще консултират какви стъпки трябва да предприеме обърналият се за помощ работник, за да си получи парите от Фонда за гарантиране на вземанията от фалиращи предприятия. Решението бе оповестено, съгласувано със синдикатите КНСБ и „Подкрепа“.

Омбудсманът и синдикатите внасят заедно в парламента искане за законодателни промени, отнасящи се до чл. 245, ал. 1 от Кодекса на труда, който дава право на работодателите при добросъвестно изпълнение на задълженията на работника да изплащат едва 60% от полагащото се на работника трудово възнаграждение. Предложението към законодателите идва след като на 16 януари 2018 г. Конституционният съд не успя да формира необходимото мнозинство и да се произнесе по искането на Манолова за обявяване на текста за противоконституционен.

Според обществения защитник Мая Мансолова с решението си Конституционният съд реално е узаконил неплащането на работни заплати. “На практика той конституционализира трудовата експлоатация. Такова чудо няма никъде по света. За добросъвестно поведение да се предвижда санкционна норма“, категорична бе Манолова.

Омбудсманът и синдикатите настояват депутатите да обсъдят и приемат законодателни промени в Кодекса на труда, които или да отменят чл. 245 от Кодекса, или да ограничат като период възможността при добросъвестно изпълнение на трудовите задължения да се плащат до 60% от заплатата. Те ще предложат това да се случва само в рамките на 1 месец от календарна година и само при определени обстоятелства, свързани с временни затруднения на работодателя, които да се декларират своевременно пред териториалното поделение на Главна инспекция по труда.

„Надяваме се, че това, което не беше направено от Конституционния съд, да бъде поправено от народните представители, които да застанат на страната на хората на труда и да защитят достойнството на българските граждани“, очаква общественият защитник.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!