Мая Манолова
на снимката: омбудсманът Мая Манолова

Днес в парламента омбудсманът Мая Манолова заподозря, че се прави опит да бъде спряно машинното гласуване.

Пред медиите тя каза, че не машините грешат, а хората.

„Машините разобличиха хората в СИК“, обобщи тя.

И добави:

„Резултатите от машинното гласуване показват, че не машините бъркат при броенето и отчитането на резултатите, а секционните избирателни комисии. В над 1100 секционни избирателни комисии неправилно са отчетени резултатът, който гражданите са дали за различни партии и за определени кандидати с преференции“, заяви Манолова.

Повод за коментара й беше отчетът на ЦИК пред правната комисия преди ден, по време на който бе отчетено, че машинният вот излиза неоправдано скъпо, а всъщност избирателите не са го предпочели.

Манолова призова още сега да започне подготовката за машинното гласуване на местните избори наесен и обучението на членовете на СИК.

Преди два дни ЦИК представи отчет за евроизборите. Специално внимание беше отделено на машинното гласуване, каквото се проведе в 3000 секции на страната.

Според ЦИК 7,59% от всички гласували са го направили с машина. Данните на ЦИК показват още, че само 27,7% от гласоподавателите в секциите с машинно гласуване са избрали да го използват, а останалите 72,3% са предпочели традиционната хартиена бюлетина.

„Тези данни сочат, че цената на един глас с машинно гласуване, с оглед на броя на избирателите и разходите за наемане на машините, сертифицирането им, пазарно проучване, организиране на обществена поръчка, разпределение на секциите на случаен принцип, както и допълнителното възнаграждение на членовете на СИК с машинно гласуване, възлиза на около 59 лева. Цената на един глас с хартиена бюлетина е 0,77 лв.“, уточни Стефка Стоева.

Припомняме, че според предходния Избирателен кодекс ЦИК трябваше да осигури машини във всички 12 000 секции в страната. След месеци усукване и шикалкавене, както и след промяна в ИК, ЦИК реши, че няма да има възможност за гласуване с машини във всички секции, а само в 3000 на европейските избори.

С това оправдение, ЦИК реши да не купува, а да наема машините. Държавата даде 9 000 000 лева, за да наеме 3000 машини, вместо за също толкова пари да купи. Многократно експерти призоваваха ЦИК да купи машините, за да не излиза после с оправданието, че машинното гласуване е скъпо. Което в крайна сметка се и случи. У обществото сега остава съмнението, че всичко това е направено целенасочено, за да се убеди обществеността, че машинното гласуване е скъпо и не си струва да го прилагаме в нашата държава. Макар че, и на тези избори се доказа, че гласуването с машини е най-сигурното, бързото и при него няма как да се правят манипулации с вота.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!