Йорданка Фандъкова
На снимката: Йорданка Фандъкова, кмет на София

Кметът на София Йорданка Фандъкова защити председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев с думите, че не знаел, че навесите на терасата му са незаконни.

„Има нарушение допусната през 2007 година по вина на строителя. Настоящия собственик няма отношение към това…Настоящият собственик не е подозирал, че покривите са незаконни“, каза Фандъкова пред Нова тв.

Тя обаче обясни, че това не значи, че нарушението може да бъде подминато.

Затова е издадено предписание за събаряне на навесите, под които има сауна и барбекю.

Кметът на София преди два дни уволни шефа на строителния надзор в общината арх. Влади Калинов. В интервюто си тази сутрин тя обясни, че до оставката му се стигнало, защото се е съгласил процедурата по събарянето да бъде прекратена, а „не може да остане съмнение за прикриване“ на беззаконието от страна на столичната община.

„Архитект Калинов е много компетентен професионалист, но и той се съгласи, че има нарушения. Безспорно за мен доверието е изключително важно. Доказала съм, че не допускам да има съмнения в законосъобразността на нашите действия. Архитект Калинов си дава сметка за това и подаде своята оставка, която аз приех”, каза тя.

Припомняме, че терасата на Пламен Георгиев влезе в общественото внимание в разгара на скандала „Апартамент гейт”. След журналистическо разследване стана ясно, че има разминаване между имотната декларация на Георгиев и документите за собственост на апартаментите му.

Той се оправда с това, че терасата всъщност е покрив, което я прави обща част, а не негова лична собственост и затова не фигурира в имотната му декларация. Въпреки това обаче върху нея Георгиев поставил барбекю и сауна.

Според общината обаче е безспорно, че тя е част от апартамента на Георгиев.

През април строителният контрол на район „Слатина“ установи, че двата навеса върху покрива на Пламен Георгиев, под които има сауна и барбекю, са незаконни, защото строежът е извършен без нужните строителни документи, а покривната конструкция е изградена над определената с кота „било“ по виза максимална височина. Навесите трябваше да бъдат премахнати. Пламен Георгиев обжалва акта за премахването.

Ръководената от Калинов служба се е произнесла, че навесите на тази тераса са законни, въпреки че според район „Слатина“ те са изградени без строителни документи. Заповед на Калинов от 12 юни дава възможност постройките да останат с мотива, че след пускането на сградата нищо ново не е строено върху нея, а тогава навесите вече са били там.

Събарянето им бе отменено, но очевидно Фандъкова е съгласна, че са незаконни.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!