Майк Помпео
На снимката: Новият държавен секретар на САЩ Майк Помпео

След 4 ноември закупуването на ирански петрол ще се смята за нарушение на въведените от САЩ санкции срещу Иран, заяви държавният секретар Майк Помпео пред телевизия „Скай нюз-Арабия“. Помпео пристигна днес в Обединените арабски емирства.

„Забраната за покупка на ирански петрол влиза в сила на 4 ноември, след което внасянето му ще се смята за нарушение на въведените от САЩ санкции срещу Иран – каза Помпео – Имаме намерение да работим така, че международната общност да се ангажира с нашите санкции.“

Помпео подчерта, че Вашингтон ще направи така, че да гарантира спазването от другите страни на наложените от него ограничения.

Санкциите на САЩ ще започнат да се въвеждат на няколко етапа през лятото и пряко ще засегнат интересите на чуждестранните компании в Иран. По-рано от Държавния департамент обясниха, че първата част от ограниченията ще бъде задействана на 6 август и ще обхване автомобилния сектор на Иран и търговията със злато, останалите санкции ще влязат в сила на 4 ноември и ще засегнат енергийната индустрия на страната. В същото време Вашингтон открито заявява, че целта им е да съкратят „до нула“ приходите на Техеран от продажбите на петрол.

Преди седмица високопоставен ирански функционер заплаши, че ако това се случи, Иран ще отговори с блокада на Ормузкия пролив в опит за прекратяване на цялата търговия с петрол на страните от Персийския залив.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!