Майк Помпео Байдън
На снимката: бившият държавен секретар на САЩ Майк Помпео

„Отговорът за енергийната ви независимост не е в чужбина, а тук, включително чрез потенциала за добив на шистов газ“, каза днес бившият държавен секретар на Съединените американски щати Майк Помпео по време на управлението Доналд Тръмп. Помпео изнесе лекция в София по покана на КРИБ на Кирил Домусчиев.

Помпео посочи, че вижда огромен потенциал България да се превърне в енергиен център, който да гарантира сигурността на Източна Европа. Той изтъкна залежите, намиращи се на територията на страната. Според него те може да са търсената алтернатива на руския газ.

Според него страната ни може да изиграе и ключова роля при възстановяването на Украйна в бъдеще, след края на войната. А що се отнася до кризите, отключени покрай продължаващата руска инвазия там, Помпео насочи вниманието към възможностите, които те създават междувременно. Една от тях, по думите му, е шистовият газ.

Аз съм сигурен, че България може да е енергиен хъб. Тя трябва да използва потенциала си да се превърне в енергиен център в Източна Европа, каза Майк Помпео. Отговорът за енергийната ви независимост не е в чужбина, а тук, включително чрез потенциала за добив на шистов газ, допълни Помпео в отговор на въпрос по повод необходимостта България да се еманципира от Русия.

„Фракинг технологиите за добив на шистов газ са много по-чисти от руския природен газ. Не позволявайте на шепа зле информирани активисти, които използват аргументи, неосноваващи се на факти, да разрушат бъдещето ви“, призова Помпео.

„Фракингът е добро решение за България, защото като добиване на газ е изключително безопасен метод“, посочи той. Според него рискът може да бъде идентифициран.

Майк Помпео припомни, че когато добиването на шистовия газ се е развивало в САЩ е имало слухове, че това ще доведе до земетресения, пожари и други природни бедствия. Това се е пропагандирало от „тези, които са от ляво“, както и от тези, които не са имали интерес САЩ да използват такива изкопаеми горива. В САЩ обаче са се позовали чрез факти от научен характер. Основната задача да бъде използвана науката, за да се обясни по какъв начин се добива газ чрез фракинг, допълни той.

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук