Полицията е открила мигранти от Мароко във фермата
Полицията е открила мигранти от Мароко във фермата Снимката е илюстративна

Имаме отлично сътрудничество с България, каза днес изпълнителният директор на Европол Катрин де Бол, която е на посещение в България. Тя се срещна с министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев. Той пък заяви, че утре на професионално ниво ще бъде обсъдено предложението да се изградят взаимни оперативни екипи с Европол, които да работят по границата.

Демерджиев добави, че директорът на Европол е предложила ценни мерки, които биха подобрили възможностите на България да се ползва от целия потенциал на Европол. Според него те биха имали ефект и ще помогнат в борбата с нелегалната миграция.

В рамките на визитата Катрин де Бол има среща и с главния секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров, както и с ръководители на структури във вътрешното министерство, предаде БТА.

„България винаги е била доверен и надежден партньор. През последните пет години има трикратно увеличение на обмен на информация“, каза още Де Бол.

Тя добави, че сътрудничеството на Европол с България е довело до много успехи срещу каналджийството, контрабандата на незаконни цигари и фалшифициране на валута.

„Има необходимост от засилване на ролята на Европол в ЕС и от укрепване на съвместната дейност между държавите членки, за да гарантираме безопасността и сигурността на гражданите“, добави директорът на Европол.

По линия на незаконната миграция, тя изрази съболезнования на семействата и колегите на двамата полицаи, загинали при инцидент в Бургас, в опит да спрат автобус с нелегални мигранти. Де Бол добави, че след случая Европол веднага е подкрепила българските власти в разследването. Осигурена е била информация за идентификация на заподозрените и е оказала съдействието за установяване дали и част от каква престъпна мрежа са извършителите.

„България е сред основните страни за транзит на мигранти по западнобалканския маршрут“, каза още де Бол, като уточни, че страната ни предоставя информация за маршрутите, мрежите и текущите разследвания по линия на нелегалната миграция, а Европол ще продължи да оказва подкрепа както по отношение на този вид престъпност, така и където има необходимост.

Предстои утре Катрин де Бол да проведе срещи в Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“.

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук