на снимката: Бившият кмет на Ню Йорк и медиан магнат Майкъл Блумбърг

Милиардерът Майкъл Блумбърг предложи да плати 4,5 млн. долара за Парижкото споразумение. Сумата ще покрие частта на САЩ по договора за климата за 2018 година. Миналата година президентът на страната Доналд Тръмп обяви, че изтегля САЩ от споразумението, подписано във френската столица. Президентът обясни, че няма нищо против самото споразумение, но не е съгласен с текста, който предшественикът му Барак Обама е подписал. Тръмп директно обяви държави като Китай, че плащат по-малко и замърсяват повече, което е негативно за САЩ.

В интервю за телевизия CBS бившият кмет на Ню Йорк обяви, че сумата от 4,5 милиона долара ще бъде отделена от личните му средства. Блумбърг обясни, че Америка е поела задължения за борба с промените в климата, и ако федералното правителство не иска да ги спазва, като американец, той ще се заеме лично.

Припомняме, че през март Блумбърг беше определен като новия пратеник на ООН по въпросите на климата. Тогава той заяви, че Тръмп ще се превърне в голям лидер, ако промени мнението си за климатичните промени и Парижкото споразумение.

Решението на Тръмп да оттегли страната си от сделката за климата направи Съединените щати единствената държава против договора. В края на 2017-та година дори Никарагуа и Сирия подписаха споразумението. То беше сключено през 2015 г. и предвижда намаляване на емисиите парникови газове и понижаване на температурата на земята с 2 градуса.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!