Мария Банева

Майката на бизнесмена Николай Банев – Мария – също ще бъде обвинена като член на престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари, каза зам.-главният прокурор Иван Гешев по повод екстрадираните днес от Франция Евгения и Николай Баневи.

Наказателната отговорност на Николай Банев и Евгения Банева се ангажира за 7 престъпления от общ характер:

  • За ръководене от Николай Банев на организирана престъпна група и за участие на Евгения Банева в същата престъпна група / чл. 321 ал.1 и ал.3 НК/;
  • За длъжностно присвояване на пари и вещи, собственост на „Полимери“ АД, „Елма“АД,“Химически завод Панайот Волов“ АД и „Топлофикация Казанлък“ АД в общ размер на 84 682 896 лв./ чл. 203 ал.1 НК/;
  • За три престъпления по чл. 255 ал.3 НК: избягване установяване и плащане на данъчни задължения в размер на 231 052 лв. на като управляващи „Полимери“АД, в размер на 1 515 235 лв. като управляващи на „Партнърс комерс“ ЕООД и в размер на 2 623 816 лв. като в управляващи „Елма“АД ;
  • За пране на пари в особено големи размери – 589 811 132 евро и 225 000 лева / чл. 253 ал.5 НК/;
  • За държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси / чл. 339 ал.1 НК/.

Баневи са обвинени и за пране на пари в размер на над 1 млрд. лева, които се намират в офшорни сметки на дружества, контролирани от семейството извън България. Гешев заяви, че от властите на тези държави е поискано да бъдат запорирани сумите.

На 07.12.2018г. Специализираната прокуратура ще поиска от Специализирания наказателен съд вземане на най – тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Евгения и Николай Баневи.

„Освен тези две лица е призована и ще бъде привлечена към наказателна отговорност майката на Николай Банев. Предвид напредналата ѝ възраст, колегите ще определят мярка за неотклонение „парична гаранция”. Нейната роля е на участник в организирана престъпна група“, каза още Гешев.

Мария Банева е участвала в управлението на множество дружества, взимала е пари от касите на „Полимери” и е продала кран при много неизгодни условия, като парите са били присвоени от фамилията, а не са влезли в предприятието. Майката на бизнесмена е била и активен участник и в прането на пари.

МВР разпространи видео как двама български граждани са предадени на българските власти на летище София. Евгения Банева бе доведена в България с полет от Мюнхен, а Николай Банев – от Франкфурт. Двамата са екстрадирани в страната ни от Франция по искане на българските власти и с решение на френския Апелативен съд в Ница.

Баневи бяха задържани във Франция след европейска заповед за арест. Утре, на 7 декември предстои да им бъде определена мярката – спецпрокуратурата иска най-тежката „задържане под стража“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!