Кристин Дауд. Снимка: Инстаграм

„Отстъпих на сина си моето място на борда на „Титан“.

Това каза Кристин Дауд, майка на 19-годишното момче, което загина при имплозията на подводницата заедно с баща си, съобщи Нова ТВ. В интервю за БиБиСи жената разказа за преживения ужас и за мъчителното очакване преди да разбере, че е загубила сина си Сюлейман и съпруга си Шахзада, тръгнали на експедиция към отломките от „Титаник“ на дъното на Атлантическия океан.

Кристин планирала да отиде със съпруга си да разгледа потъналия кораб още преди няколко години, но тогава отменили гмуркането заради Ковид пандемията. „След това отстъпих мястото си на сина ми, защото той наистина много искаше да отиде“, разказва тя.

Семейството, заедно със 17-годишната им дъщеря Алина, се качва на борда на кораба „Polar Prince“ в Деня на бащата. Кристин споделя, че четиримата се прегръщали и се шегували в минутите преди съпругът ѝ и синът ѝ да се качат на „Титан“.

„Наистина се радвах за тях. И двамата много искаха да направят това от дълго време“, спомня си Кристин. Тя и дъщеря ѝ остават на борда на „Polar Prince“. Малко след потапянето на подводницата научават, че връзката с нея е изгубена.

В първият момент не разбрах какво означава това. После изведнъж всичко се срина“, спомня си разплаканата майка и съпруга.

Часовете, в които се провежда мисията по издирването на батискафа, преминават в надежда и отчаяние. „Мисля, че изгубих надежда, когато изминаха 96 часа. Тогава изпратих съобщение на семейството си с текст: „Подготвям се за най-лошото“. Алина остана оптимист до обаждането на Бреговата охрана, когато ни съобщиха, че са открили отломки“, разказа Кристин.

Г-жа Дауд отказва да коментира текущото разследване на инцидента. На въпроса в какво тя и дъщеря ѝ ще намерят утеха, тя отговаря: „Утеха? Има ли изобщо такова нещо? Не знам… Липсват ми! Много, много ми липсват!“

Кристин разказва още, че Сюлейман бил студент в университета в Глазгоу. Той взел със себе си кубче „Рубик“, защото искал да постави световен рекорд. Толкова обичал кубчето си, че го носел навсякъде със себе си. Успявал да го нареди за 12 секунди.

Той се вълнуваше и казваше: „Ще подредя кубчето на 3 700 метра под водата, до „Титаник“, разказва Кристин.

И добавя, че съпругът ѝ дори носел камера, за да запечата този момент и с видеото момчето да кандидатства за рекорд на Гинес. Вече били подали и заявление за това.

Сега майката и сестрата на Сюлейман са си обещали, че и те ще се научат да редят кубчето „Рубик“ в чест на тийнейджъра. Остатъкът от семейството възнамерява да продължи дейността на Шахзада.

„Той участваше в толкова много инициативи. Помогна на толкова много хора и мисля, че наистина искам да продължа делото му. Това е доста важно и за дъщеря ми“, казва Кристин.

Семейството организирало молитва в джамия в памет на изгубените си близки. Имамът се помолил за покоя и на останалите загинали на борда на „Титан“ – Стоктън Ръш, главен изпълнителен директор на OceanGate, британският милиардер Хамиш Хардинг и Пол-Анри Наржоле – бивш водолаз от френския флот и известен изследовател.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук