Предполагаеми човешки останки са открити сред отломките на туристическия батискаф „Титан“, който изчезна в Атлантическия океан близо до останките на потъналия кораб „Титаник“, съобщи в изявление бреговата охрана на САЩ.

Бреговата охрана ще транспортира откритите доказателства от северния Атлантик до пристанище в САЩ, където медицински специалисти ще извършат официален анализ.

„Доказателствата ще дадат на следователите от няколко международни юрисдикции  представа за причината за тази трагедия. Все още трябва да се свърши значителна работа, за да се разберат факторите, довели до инцидента с „Титан“ и да се гарантира, че той няма да се повтори“, каза Джейсън Нойбауер, който ръководи разследването на бреговата охрана по въпроса.

Новината идва почти седмица, след като властите обявиха, че са открили останките от кораба, който изчезна, докато се спускаше до останките на Титаник на две мили под повърхността. Петимата членове на екипажа на борда на подводницата вероятно са били убити незабавно при „катастрофална имплозия“, съобщи бреговата охрана миналата седмица.

Части от разрушения плавателен съд бяха извадени на брега в Нюфаундленд, Канада, в сряда сутринта, доказателство, което според властите ще помогне в разследването на трагедията и ще отговори на въпроси относно експерименталния дизайн на кораба, стандартите за безопасност и липсата на сертификат.

Големи парчета метал, наподобяващи части от белия корпус на Титан и плъзгачите за кацане, предназначени за докосване на морското дъно, пристигнаха в Сейнт Джонс в сряда с канадския кораб Horizon Arctic.

Усукани кабели и други предмети, вероятно свързани с механиката на 6,7-метрова  подводница, са сред останките, открити от кораба.

Анализът на отломките е ключова част от разследването, за да се установи какво се е объркало. Експерти от индустрията отдавна имаха съмнения относно дизайна на „Титан“ и повдигнаха въпроси относно безопасността на подобен тип съоръжения.

Преди останките да бъдат открити на дъното на океана, недалеч от потъналия през 1912г. кораб Титаник, светът чакаше със затаен дъх новини за подводницата. Милиони се включиха в медийното отразяване, за да видят дали тя ще бъде намерена, преди запасите й от кислород да се изчерпат.

Един от експертите, с които бреговата охрана се консултира по време на търсенето, каза, че анализът на физическия материал от откритите отломки може да разкрие важни улики за случилото се с „Титан“.

„Със сигурност всички инструменти на всяко дълбоководно превозно средство записват данни. Те предават данни. Така че въпросът е има ли налични данни?“, каза Карл Хартсфийлд от Океанографския институт Уудс Хоул.

Бреговата охрана обяви загубата на подводницата „Титан“ за „голяма морска катастрофа“, а бреговата охрана ще ръководи разследването.

„Оушън гейт експедишън“, компанията, която притежава и „Титан“, е базирана в Еверет, Вашингтон, но подводницата е регистрирана на Бахамите. Компанията затвори, след като „Титан“ беше открит.

Междувременно корабът-майка на „Титан“, Polar Prince, е от Канада, а петимата загинали са от Англия, Пакистан, Франция и САЩ. Това са главният изпълнителен директор на „Оушън гейт“ и пилот Стоктън Ръш, двама членове на известно пакистанско семейство, Шахзада Дауд и неговият син Сюлеман, британският авантюрист Хамиш Хардинг и френският експерт по Титаник Пол-Анри Наржеоле.

*Текстът е публикуван в „Гардиън“. Преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук