Американската брегова охрана потвърди: отломките, открити в района на издирването, са от „Титан“. Компанията собственик потвърди, че петимата пасажери са мъртви.

Причината за трагедията в дълбоките води на океана е „катастрофална загуба на корпуса на подводницата“. Бреговата охрана на САЩ заяви, че плавателният съд е претърпял „катастрофална имплозия“.

Отломките са били на около 500 метра от кърмата на потъналия преди век кораб „Титаник”.

Операцията по издирването на всички отломки и изваждането на подводния апарат продължават. Компанията собственик изрази съболезнования за смъртта на петимата пасажери, информира Би Би Си.

От брегова охрана на САЩ контраадмирал Джон Моугър съобщава, че тази сутрин подводен апарат от кораба Horizon Artic е открил конуса на опашката на подводницата.

„Дистанционно управляем плавателен съд намери задната опашка на подводницата на 650 фута от отломките от „Титаник”. Впоследствие бяха намерени и допълнителни отломки. Те отговарят на описанието на подводницата. От името на Бреговата охрана изказвам съболезнования на семействата на починалите. Надявам се, че това осигурява някакъв покой на душите им”, каза контраадмирал Мартъл.

Почти 5 денонощия продължи издирването на подводницата „Титан“. С пасажерите връзката беше изгубена още в първите часове на мисията им до останките на „Титаник“. В търсенето се включиха екипи от Съединените щати, Канада и Франция. Канадски разузнавателни самолети хвърляха подводни сонари, които да сканират морското дъно. Петимата пасажери имаха запас от кислород за 4 денонощия.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук