Изчезналият "Титан".

Въздухът на борда на изчезналата в Анлантическия океан подводница „Титан“ свърши, а още няма и следа от нея, съобщиха световни медии. Запасът от кислород е приключил около 12:08 ч. българско време (7:08 ч. местно), изчисли Бреговата охрана на САЩ, цитирана от телевизия Sky News.

Петимата в „Титан“ вероятно вече са мъртви, смятат експертите. Спасителната операция, започнала преди 4 дни, прескочи критичния момент, но продължава с надеждата за чудо „извън предела на възможностите“.

Частната подводница, която се гмурна в Северния Атлантик, за да разгледат туристите в нея останките от лайнера „Титаник“, бе обявена за издирване на 19 юни. Връзката с нея бе изгубена сутринта на 18 юни. Запасът кислород на борда бе изчислен за 96 часа под водата.

На борда на „Титан“ са – живи или мъртви – 5-има души, в това число 59-годишният британски милиардер Хамиш Хардинг. Все още е неясно какво се е случило на подводницата, за да не успее тя да изплува от дълбините.

Тя още е някъде в мрака на студения Атлантик.

Германското издание „Билд“ предложи 5 сценария, според които е възможно да се е стигнало до катастрофата. Гмуркането до останките на „Титаник“ е опасно – те се намират 3800 метра дълбочина на дъното на Атлантика.

Среща с дълбоководно животно

Океаните са слабо изследван свят. В тях например живеят гигантски калмари с дължина до 18 метра, особено край Нюфаундленд, където изчезна подводницата. Със своите огромни пипала те могат да обгърнат цялата лодка, която е дълга по-малко от 7 метра. Има и други страховити животни в дълбините – калмар вампир, риба призрак, дълбоководен морски дявол.

Според изследователите милиони видове все още не са ни познати. Дълбоководно животно може да е закачило някой от откритите кабели и маркучи от външната страна на подводницата. Може да ги е повредило, а подводницата да е загубила способност да маневрира. В електрическите двигатели на подводницата също е възможно да е попаднало живо същество. Екипажът на борда вижда само през малък илюминатор отпред, и то само докъдето достига светлината на фара. Опасността може да се приближи до водолазната капсула напълно незабелязано.

Сблъсък с „Титаник“

На дълбочина от 3800 метра има налягане от 380 килограма на всеки квадратен сантиметър. Това са ужасяващи условия за хората и предизвикателство за технологиите. Сблъсъкът на „Титан“ с останките на „Титаник“ бързо би имал опустошителни последици. „Ако има дефект или пукнатина в част от подводницата, налягането бързо я смачква като бирена кутийка“, коментира Райън Рамзи, който управлява подводница в британския флот в продължение на 23 години.

Паника

В дълбокия океан цари пълен мрак. Петимата обитатели на малката подводница са притиснати един до друг в супертясно пространство. Не е за хора с клаустрофобия. А и за всеки изживяването е изключително натоварване на психиката. При възникнала криза някой от затворените вътре хора може да изпусне нервите си. По този начин застрашава останалите пътници и цялата подводница.

„Ситуацията в такива плавателни съдове е още по-екстремна, защото всичко е тясно. Това може да бъде голям проблем при пътници, които не са преминали интензивно обучение за кризисни ситуации. Трудно е да се каже дали туристите, включили се в това приключение с много пари, ще запазят спокойствие и ще следват важните инструкции, когато има криза на борда“, коментира пенсионираният капитан на фрегата Юрген Вебер.

Огън

Възможно е да се е запалила батерия в бордовата електроника. Пламъците биха погълнали незабавно кислорода, а това означава бърз край за обитателите на подводницата.

Дълбоководно течение

Някое от непредвидимите подводни течения може да улови подводницата и тя бързо да бъде отнесена заради малките си електрически двигатели. Без контакт с кораба майка и сонарните буйове, екипажът е дезориентиран в черната празнота на дълбокото море. Дори няма да знае кой е пътят нагоре и няма да успее да се насочи към повърхността.

Предупрежденията на Джеймс Камерън

Едва ли някой познава останките от „Титаник“ по-добре от режисьора на едноименния филм Джеймс Камерън. Трикратният носител на „Оскар“преди години направи 33 дълбоки гмуркания край Нюфаундленд. И тъй като знае риска, отправи предупреждения още през 2011 г. пред „Ню Йорк таймс“: „Това е пътуване към едно от най-безмилостните места в света. Ако нещо се случи, оставате сами. Не можеш да се обадиш на „Пътна помощ“, за да дойде да те вземе“.

Въпреки това Камерън разбира очарованието на изживяването, което привлича хората към „Титаник“. „Да видиш това, което човек никога не е виждал досега, е по-зрелищно от червения килим и целия блясък около него“, казва режисьорът.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук