Майките на деца с увреждания обявиха гражданско неподчинение, поставяйки три палатки на булевард „Александър Дондуков” в центъра на столицата и блокираха движението. Протестиращите майки от „Системата ни убива”, които от месеци са на палатков лагер пред сградата на Народното събрание и които обявиха, че протестите им няма да спрат докато не се приеме законодателството в сферата на хората с вреждания, поставиха три палатки и в непосредствена близост до Министерски съвет.

„Това е нашето гражданско неподчинение – заканиха се майките – Явно пред парламента им омръзна да ни гледат.“

Протестиращите обявиха, че планират палатките да станат поне 40 – ще ги наредят по плочките около ЦУМ. Заявиха и че ще нощуват на булеварда и ще блокират движението.

Поредният протест на майките на деца с увреждания, който се провежда в сряда вечер пред Министерски съвет, насочи недоволството на родителите и срещу премиера Бойко Борисов, който не е спазил поетите обещания и заради липсата на реални реформи.

Под прозорците на премиера дойде и омбудсманът Мая Манолова, според която на срещата във вторник в социалното министерство е направена важната крачка. Тогава освен социалният министър, върху плана за действие по приемане на законодателството на хората с увреждания подписите си положиха министърът на финансите Владислав Горанов, омбудсманът Мая Манолова, представители на инициативата „Системата ни убива“, както и представители на национално представителните организации на и за хората с увреждания. Въпреки че планът предвижда до средата на месец декември законодателството да бъде прието от Народното събрание, протестът на майките продължава.

Проблемът ще бъде решен, когато законите са приети. Майките бяха достатъчно ясни да кажат, че ще стоят на протест, докато се приеме и последният текст, което ще се случи, както пое ангажимент правителството, до средата на декември, заявиха протестиращите жени.

Една от майките – Весела Одажиева, заяви, че няма да отстъпят от исканията си, средствата да се разходват прозрачно и ефективно и да се спазват правата на хората с увреждания.

„Искаме най-сетне да ни чуят, че не става въпрос само за пари, а за тяхното правилно разпределяне. Вчера постигнахме тези обещания да бъдат поставени на една хартийка. Питаме, дали тази хартия е по-тежка от думата на един премиер и няколко министри и вицепремиер”.

Един от организаторите на безсрочния протест Вера Иванова заяви:

„Ние отново сме на протест, защото не вярваме”.

Според нея срещата в министерството с ресорните министри Бисер Петков и Владислав Горанов не може да се определи като по-оптимистична.

„Нищо по-добро няма, докато не успеем да се преборим за живота на децата, няма да се откажем, ако трябва ще зимуваме на улицата”, заяви Иванова.

На въпрос защо са недоволни от премиера, Иванова заяви:

„Борисов ни излъга. На 1 октомври трябваше да има закон. Премиерът трябва да си поеме отговорността”, категорична е жената.

Според плана за действие на 11 октомври проектът на Закон за хората с увреждания трябва да влезе за обсъждане на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. На 16 октомври той трябва да бъде разгледан от Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), а на следващия ден да влезе за одобрение в Министерски съвет. На 19 октомври проектозаконът вече трябва да влезе в Народното събрание.

Законопроектът за личната помощ, за който омбудсманът Мая Манолова и протестиращите майки настояват, е депозиран в парламента още през месец юни. Двата закона могат да бъдат окончателно приети до средата на месец декември т. г. и да влязат в сила от началото на следващата година.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!