пентагонът украйна данни
Изглед от Пентагона

Пентагонът сключи сделка за 10 милиарда долара със софтуерния гигант „Майкрософт“ след доста тежък и оспорван процес по наддаване за договор за облачни услуги, за който фаворит от самото начало беше посочван „Амазон“, съобщава Би Би Си.

10-годишният договор за Съвместна отбранителна инфраструктура или „Джедай“ (абревиатурата идва от Joint Enterprise Defence Infrastructure) цели да направи американското Министерство на отбраната по-конкурентоспособно в технологично отношение.

Офертата на „Амазон“ беше силно критикувана от конкурентите й за договора, както и от американския президент Доналд Тръмп. Компанията обяви в изявление в петък, че е силно „изненадана“ от решението.

Министерството на отбраната на САЩ иска да подмени остарялата си компютърна мрежа с една обща облачна система. Според договора „Майкрософт“ ще предостави анализ, базиран на изкуствен интелект, и ще съхранява и обработва голям обем класифицирана военна информация. Надеждите са, че „Джедай“ ще даде на военните по-добър достъп до данни и до облака от бойното поле.

Проектът изправи един срещу друг водещи технологични гиганти като „Майкрософт“, „Амазон“, „Оракъл“ и Ай Би Ем. „Оракъл“ и Ай Би Ем оттеглиха офертите си и официално оспориха тръжната процедура миналата година.

Министерството на отбраната подчерта, че процедурата е била справедлива и е отговорила на указанията за възлагане на обществени поръчки.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук