Акад, Саргон, империя

Палеоклиматичните реконструкции въз основа на изучаването на изкопаеми колари, показват, че причината за краха на древната Акадска империя са били климатичните промени. Зачестилите през зимата пясъчни бури са доведи до упадък на селското стопанство и бягство на хората от района на Месопотамия. Резултатите от изследването са публикувани в списание Geology.

Акадска империя е най-древната империя в света, съществувала в Месопотамия през XXIV— XXII векове преди нашата ера. Процъфтяващите градове на империята са били внезапно изоставени от хората преди 4100 години. След това регионът е оставал безлюден в продължение на 300 години.

Учени от Хокайдския (Япония) и Килския (Германия) университети изследвали корали от рода Potites на възраст 4100 години, събрани по североизточното крайбрежие на Оман. В тези корали се отразили най-важните климатични параметри, а тяхната възраст бе определена чрез радиовъглероден метод. Изяснило се, че малко преди краха на Акадската империя в региона е имало внезапни и интензивни суши. През зимния период преобладавал северозападният вятър шамал, който докарвал от Сирийската пустиня облаци от пясък.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук