В продължение на около 100 години, римските легиони са всявали страх и ужас дори и в най-смелите войни.

Елитната войска на една от най-големите империи заслужава всички суперлативи, с които я обсипват.

  1. Военната подготовка

Военната подготовка им е била меко казано брутална. До ден днешен едва ли има по-тежка подготовка от тяхната, безкрайни тренировки и упражнения всеки ден до пълно изтощение. Всеки един от тях е тренирал със специални дървени щит и меч, които са тежали два пъти повече от металните.

римските легиони

Част от тренировката им включвала ежедневен 25 километров „марш” с пълно бойно снаряжение. Войниците трябвали да изминат разстоянието за по-малко от  6 часа.

  1. Дисциплина чрез страх

Следването на заповеди е било нещо изключително важно за успеха в битка. Никой никога не си е позволявал да се противопостави на заповед от по-висшестоящ. Подобна еретична мисъл се наказвала жестоко.

римските легиони

Естествено, това не се е харесвало на всички и затова наказанията били наложителни.

На центурионите било позволено да носят специални клонки с които да бият жестоко при неподчинение. Често, заради един войник, страдала цялата група.

  1. Покосяването/убийството на всеки десети

Това е било толкова ужасно, колкото звучи. Самата дума „Decimation” идва точно от това наказание, което се налагало при измяна или дезертьорство.

римски легиони

В общи линии то представлявало следното: събирала се група от 10 войници и всеки тегли чоп (в техния случай сламка). Този с най-късата сламка бил пребиван до смърт от останалите 9. Впрочем, в покосяването участвали всякакъв тип войници от легиона, не само легионери.

4. Оръжие и броня 

Римските легионери обикновено носели със себе си щит (the scutum), меч (gladius), ризница и шлем.

римските легиони

Снаряжението многократно било усъвършенствано през годините, като моделът на ризницата дори бил заимстван като идея от галите. Нищо в екипировката на легионерите не било случайно, например щита им бил специално проектиран за бойна формация.

5. Тактика и формация

Един легион бил съставен точно от 4 800 човека, разделен на 10 свода по 480, а те съответно на 6 групи по 80.

римските легиони

Всяка група се наричала „centurie“ и била предвождана от Центурион. На всеки 4 800 легионера имало един, чиято единствена задача била да бъде стратег. Вероятно всички сте виждали бойна формация на римски легион, буквално приличат на танк изграден от хора!

  1. Морските битки се водели на „земя”

Римските легиони никога не са имали сериозна флота и никога не са били тренирани специално за морски битки, затова те изобретили метод с който да превърнат своята слабост в силна стратегия.

римските легиони

Тъй като нямали идея как да строят кораби, те просто откраднали дизайна, а за да водят битките по техните правила просто се доближавали до другите кораби и спускали огромни дъски  и така правели абордаж на чуждите плавателни съдове.

  1. Битката с галите

Вярвате или не галите са нямали вълшебна отвара!

Войната с галите била изключително кървава продължила повече 6 години, а в битката при Алесеа Верцингеторикс, почти победил Цезар.

римските легиони

В крайна сметка близо 1 000 000 келти паднали мъртви, а около 500 000 станали роби.

  1. Разпъване на кръст

Римляните имали изключително брутални методи да накажат всеки, който не им се е подчинявал. Онзи, който застрашавал реда и живота по римските закони, бил разпъван на кръст.

римските легиони

По време на големия робски бунт, който Спартак е водил, са били разпънати на кръст над 6,000 човека.

  1. Преторианската гвардия

Най-силният от всички римски легиони била Преторианската гвардия. Тя винаги стояла в Рим и имала огромна власт – на практика, дори по-голяма от тази на императора.

римските легиони

Тяхна грижа била защитата на Рим, поддържането на реда и охраняването на императора, и всички от сената. Както се досещате с голямата сила идват и големите подкупи… често въпросната гвардия била свързвала именно с това.

  1. Издигането и разрушаването на империя

Без съмнение една от основите на римската империя са именно легионите! Освен многобройните битки и милионите мъртви оставили зад себе си, те участвали в построяването на важни сгради, пътища и дори цели градове из цялата римска империя.

Крахът на империята от части се дължи на това, че в началото всеки 8-ми човек бил в армията, но с разрастването на империята, нямало как всички легионери да са с римско потекло.

римските легиони

Както се досещате това довело до множество бунтове и разпадането на армията. Поддръжката на армия с такива размери била невъзможна, а да очакваш, че всеки ще е лоялен на държавата, а не на собствените си интереси – лудост.

Прочетете още за ДРЕВЕН РИМ може да намерите ТУК.

За великите ГЛАДИАТОРИ може да прочетете ТУК.

Кой е последният велик герой на Западната Римска империя може да прочетете ТУК.

За още любопитни новини харесайте страницата ни във Фейсбук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук