император, Япония
на снимката: Японският император Акихито

Днес японският император Акихито слезе от трона в първата абдикация в страната от 1817 г., пише Би Би Си.

85-годишният Акихито получи разрешение да се оттегли, след като обяви още през 2016 г., че не се чувства способен да изпълнява ролята си поради напреднала възраст и влошено здраве.

император, Япония
на снимката: Японският император Акихито (в дясно) и синът му Нарухито

Неговият син, принц Нарухито, ще седне на Хризантемения трон на следващия ден, в сряда 1 май.

По време на брифинг 85 годишният монарх заяви, че е прекарал 30 от живота си изпълнявайки дълга си с „дълбоко уважение и любов към хората”.

„Това беше голяма благословия”, добави той.

Акихито благодари на „народа на Япония, който ме прие като техен символ и ме подкрепяше”.

При краткия ритуал в разкошната „Чамова стая” в императорския дворец в Токио напускащия император обърна трона си в присъствието на императорската регалия – древен меч и свещено бижу, за което се смята, че легитимира императора.

Премиерът Шинзо Абе благодари на императора, който заемаше Хризантемовия трон от 1989 г., казвайки, че той е „изпълнил задълженията си като символ на Япония.”

Той добави, че кралската двойка е позната с техните пътувания, за да утешат жертвите на природни бедствия, е дала на японците „смелост и надежда”.

Императорът няма политическа власт в Япония, но служи като символ на държавата. Управлението на Акихито беше белязано от допира му до хора, страдащи от болести или природни бедствия, което го направи много скъп за милиони японци.

Проучване на общественото мнение показа, че голямото мнозинство в Япония симпатизира на решението на Акихото да се оттегли предварително. Година преди абдикацията парламента гласува закон, който направи оттеглянето възможно.

Церемонията по абдикацията се провежда в Императорския дворец в Токио. Присъстват около 330 поканени гости, но за широката общественост церемонията ще премине при закрити врата.

император, Япония
на снимката: Японци и туристи се стичат пред императорския дворец

Това ще направи Нарухито 126-я император на Япония и официално ще вкара страната в нова ера, за която вече беше избрано името Рейва. Досегашната ера в историята на Япония се казваше Хейсей и започна през 1989 г., когато Акохито седна на трона.

Новият император е на 59 години и е завършил образованието си в Оксфорд. Стана първи престолонаследник на 28-годишна възраст.

император, Япония
на снимката: Японският император Акихито

През 1986 г. Нарухито се запознава с бъдещата си съпруга на чаено парти. Женят се през 1993 г.

Единственото дете на двойката е принцеса Аико, родена през 2001 г. Според японските закони, които не позволяват жена да е престолонаследник, тя няма да наследи баща си на трона.

Първи престолонаследник става по-младия брат на новия император Фумихито, а след него в редицата престолонаследници е сина му и племенник на новия император, 12-годишния принц Хисахито.

Ежегодният пролетен празник, който японците наричат Златната седмица, беше удължен тази година, по повод смяната на императорите.

Японците няма да работят в продължение на 10 дни.

Този път смяната на владетеля се усеща като празнично събитие, за разлика от 1989 г., когато Акихито пое трона. Тогава Япония беше в траур заради смъртта на баща му Хирохито.

Сега японците отиват на почивки, гледат филми в киносалоните, стоят си у дома и гледат телевизия или се забавляват по други начини.

Церемониите по смяната на императора ще се предават на живо по телевизията и се очаква милиони японци да ги гледат.

През 2019 г. няма нито един жив човек, който да е виждал абдикацията на японски император.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук