Милиони калифорнийци ще останат на тъмно на фона на усилията на стотици огнеборци да потушат големите горски пожари, обхванали щата през изминалата седмица, съобщава Би Би Си. Електрическата компания „Пасифик газ енд илектрик“ съобщи, че вероятно ще прекъсне електрозахранването на 36 окръга заради очаквани силни сухи ветрове, които могат да скъсат далекопроводни жици и искрите от тях да причинят нови пламъци.

Заради огнената стихия около 50 000 души вече бяха превантивно евакуирани. Обявено е извънредно положение за района на окръг Сонома и Лос Анджелис.

„Пасифик газ енд илектрик“ предупреди около 850 000 домакинства (близо 2 милиона души), че могат да бъдат засегнати от спирането на тока между събота вечерта и понеделник следобед. Според компанията огънят в Кинкейд в северната част на Калифорния в сряда е започнал седем минути след като далекопровод в непосредствена близост е дал на късо.

Пламъците до момента са изпепелили около 8800 хектара гори и горски насаждения в окръг Сонома, известен с винарските си изби и лозовите си масиви. Над 1300 пожарникари се борят с пламъците, които все още не показват признаци на овладяване.

Най-смъртоносният пожар в историята на щата, при който загинаха 85 души в Северна Калифорния през 2018 година, беше причинен именно от проблеми с електропреносната мрежа на „Пасифик газ енд илектрик“. Ветрове със скорост от около 112 километра в час разпалиха пожарите. Калифорния е засегната от ветровете Санта Ана, които са сухи и бурни и допълнително усложняват противопожарната обстановка.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!