Самолетът с рускинята Мария Бутина, която беше освободена от американски затвор, където излежа 18-месечна присъда за шпионаж, кацна на московското летище „Шереметиево“, съобщава „Спутник нюз“.

Бившата помощничка на сенатора Александър Торшин и създателката на общественото движение „Право на оръжие“ Мария Бутина беше арестувана на 15 юли 2018 г. Министерството на правосъдието на САЩ я обвини в престъпен заговор за работа в САЩ „като чужд агент, без да уведомява главния прокурор“.

Бутина беше обвинена в конспирация в интерес на руските власти. Същността на твърденията беше, че тя се опитва да създаде неформален канал за комуникация между американски политици и Москва, за да популяризира интересите на Русия. Според констатациите от разследването тя имала амбициозни планове, но успяла само да се запознае с няколко политици в САЩ и да присъства на няколко закрити събития.

В средата на декември 2018 г. се оказа, че Бутина сътрудничи на разследването и се е съгласила с версията на прокуратурата, според която тя се опитала да създаде мрежа от контакти в Националната асоциация на притежателите на оръжие на САЩ (NRA). Тази организация е един от основните спонсори на Републиканската партия.

През април 2019 г. Бутина получи 18 месеца затвор от американски съд – това е периодът, за който настояваха прокурорите. От лятото на 2018 г. Бутина е в затвора в Александрия, Вирджиния.

През март Бутина поиска от съда да я депортира от САЩ в деня на края на присъдата си. В писмо до съдията рускинята отбеляза, че се отказва от правата си на защита от експулсиране от страната. Бутина написа, че разбира статута си – нея ще я депортират като чужденец, участващ в престъпни действия и „подкопава националната сигурност“.

Американската служба за имиграция и митница от своя страна заяви, че е готова да приложи решението на съда за депортирането на Бутина веднага щом го получи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!